Албански картел „Камила“ од дроге заради 500 милиона евра

Прошле године у Србији је заплењено 1,7 тона дроге
Прошле године у Србији је заплењено 1,7 тона дроге

Албански нарко-картел „Камила“ годишње од продаје дроге заради пола милијарде евра, а уз то има изузетну сарадњу са италијанском мафијом из Калабрије „Ндрагетом“, рекао је јуче Владимир Иванов, директор Федералне службе Руске Федерације за контролу обрта дроге.

Дрогу кријумчаре преко Ирана и Турске и складиште је на Косову. Он је оперативцима српске полиције на предавању „Глобални нарко-трафикинг и балканска рута хероина“ предочио своја искуства у борби против кријумчарења дроге, што је, како је навео, један од највећих светских проблема.

Иванов се посебно осврнуо на улогу косовских Албанаца у кријумчарењу дроге, нарочито хероина, као и на то да Европска унија, упркос улагањима у косовску полицију, није успела да побољша ситуацију по том питању.

– Косово је транзитни епицентар на подручју Европе. Преплићу се два пута. Кокаин стиже из Јужне Америке, преко земаља западне Африке, а хероин преко Турске, и ту се дрога претоварује. Кроз тај дистрибутивни центар дневно прође 50 тона дроге, а годишњи обрт је три милијарде евра, што је два пута више од буџета територије Косово – навео је директор Иванов.

Према његовим речима, подаци полиција земаља Европске уније указују на то да косовски Албанци снабдевају хероином чак 70 одсто нарко-тржишта у Швајцарској, Немачкој, Аустрији и Мађарској, а 20 одсто у Великој Британији. Колико је њихово учешће у кријумчарењу дроге, сведочи и то да је сваки четврти ухапшени због шверцовања наркотика – Албанац.

– На тај начин косовски Албанци постали су доминантна снага у Европи. Позната је и њихова повезаност са Авганистаном, главним светским произвођачем хероина, а косовски Албанци су главни наручиоци те дроге, 150 тона годишње, указују подаци Уједињених нација. Дрогу кријумчаре преко Ирана и Турске и складиште је на Косову. У Ирану се, иначе, годишње заплени око 34 тоне хероина, а у Турској 12 тона. Криминалне групе косовских Албанаца имају и своју дистрибутивну мрежу, преко које дрогу кријумчаре до земаља Европске уније. Колики је њихов мотив да прокријумчаре и продају хероин, говори и то да је килограм хероина на Косову 10.000 евра, а на нарко-тржишту Европе иде и до 150.000 евра – рекао је Иванов и додао да у прилог тој јакој вези између Косова и највећег светског произвођача хероина сведочи и то да је Авганистан прва држава која је признала Косово.

Иванов је навео и да криминалне групе косовских Албанаца кокаин, чија потражња на нарко-тржишту Европе расте последњих година, кријумчаре у земље ЕУ, али и у Русију. Према његовом мишљењу, да би се стало на пут кријумчарењу и продаји дроге, требало би створити неку врсту савеза балканских земаља, и то у сарадњи с Русијом и ЕУ.

– Србија би, с обзиром на положај, могла да заузме место лидера у сарадњи Русије и балканских земаља у борби против трговине наркотицима – навео је Иванов.
Он је истакао да је основна сврха споразума о сарадњи у борби против дроге, који је прекјуче потписао с министром полиције Србије Ивицом Дачићем, да се „у корену сасече евентуална сарадња руских и српских криминалаца на пољу трговине дрогом“.

И банке у нарко-ланцу

Према речима директора Иванова, шверц дроге подржавају нарко-картели, зависници, али и неке банке.
– Поједине банке решавају проблем ликвидности новцем зарађеним од продаје дроге, и то представља проблем у борби против кријумчарења и продаје наркотика – рекао је Иванов.

Извор: Блиц

Напиши коментар