Меркел – ситуација је лоша, пред Србијом су тешке одлуке

Немачка је одувек "пријатељ" Србије
Немачка је одувек "пријатељ" Србије

Немачка канцеларка Ангела Меркел јуче је председнику Србије Борису Тадићу иза затворених врата саопштила да очекује да Србија не утиче на формирање косовских институција на северу Косова, а њен оштар став изненадио је српске власти.

Меркелова и Тадић изнели су супротне ставове о могућем решењу косовског питања, а како “Блиц” сазнаје, Тадић је био врло јасан да Србија никада неће признати независно Косово.

– Председник је врло јасно рекао да Србија преко својих “црвених линија” никада неће прећи и да ту не постоји никаква дилема – каже извор “Блица” близак Председништву. 

Наш добро обавештени извор тврди да је разговор био непријатан, мучан и да су после онога што је Меркелова поручила Тадићу пред Србијом сада дани тешких одлука и да је ситуација прилично лоша.

– Никаквог говора о подели Косова или специјалним статусима за Север није било будући да је канцеларка инсистирала на томе да је Косово држава закључно са административним прелазима ка централној Србији и да Приштина има апсолутну власт на целој територији – каже наш извор.

Он наводи и да је на ручку на Андрићевом венцу, после свих састанака, канцеларка поручила да морају да се траже креативнија и иновативнија решења, што је схваћено као порука властима у Србији да нађу праву формулацију како ће, када дође време, независност представити грађанима.

Исти извор, међутим, каже да отвореног ултиматума Косово или ЕУ није било.
И по изјавама које су двоје званичника после састанка дали новинарима могле су се уочити велике разлике. Председник Србије је истакао да је свестан да Србија не може постати чланица ЕУ са нерешеним питањем Косова и да нема илузију да наша земља у ЕУ може да унесе конфликт.

Меркелова поделила нова задужења
Меркелова поделила нова задужења

– Мислим да је политика “ЕУ или Косово” погрешна и ултимативна политика, није у складу са европским вредностима и треба је избећи.
Треба наћи еластично, креативно решење у датим околностима, које не спречава нормалан живот људи, не угрожава дигнитет ни албанског ни српског народа, омогућава европски пут и не производи нове опасности за суседне земље – рекао је Тадић.

Он је нагласио да од ЕУ очекује јасан став упућен албанском руководству у Приштини јер је неприхватљиво да се онај ко посеже за унилатералним актима насиља награђује новом реалношћу на терену.

Меркелова је истакла да се Немачка противи једностраним потезима, да званични Берлин будућност Србије види у ЕУ, али и да очекује напредак у дијалогу Београда и Приштине.

– Немачка је признала Косово, Србија није, и то је ситуација где морамо узнапредовати. Следећи кораци зато су обнављање дијалога и постизање резултата кроз разговоре, омогућавање рада Еулексу на терену и укидање паралелних институција – истакла је Меркелова.

Како пише АФП, немачка канцеларка је практично доставила сет услова везаних за Косово које Србија мора да испуни уколико жели да ове године добије статус кандидата.

Меркелова је подвукла четири главна услова за Србију – неопходно је да се обнове преговори и да се остваре резултати, да Еулексу омогући ради на целој територији Косова, да укине паралелне структуре и да не ствара нове.
Он, такође, инсистира да Србија напусти административне структуре које и даље оперишу на северу Косова, као што су поште, школе и општинске администрације.

Професор политичких наука Предраг Симић оценио је да је после посете немачке канцеларке Ангеле Меркел јасно да ће последица одбијања Ахтисаријевог плана за Косово бити блокада пута у ЕУ.

– Београду ће преостати да прихвати спровођење Ахтисаријевог плана, а ако не прихвати, цена је блокада пута ка ЕУ – рекао је Симић.

Он објашњава да је прихватање Ахтисаријевог плана најважнија порука немачке канцеларке и да више нема дилеме шта Београд очекује у наставку процеса придруживања ЕУ. Симић је подсетио да Ахтисаријев план предвиђа неку врсту аутономије за север Косова.

– Одређене везе између Србије и севера Косова, неке паралелне институције ће постојати. Постоје и у Ахтисаријевом плану и постојаће и даље – рекао је Симић.

Извор: Блиц.рс

Напиши коментар