Британија: Европа нас окупира

За многе Британце ЕУ је већ постала својеврсна окупациона снага
За многе Британце ЕУ је већ постала својеврсна окупациона снага

Озбиљни антиевропски тонови стижу из врха конзервативаца премијера Дејвида Камерона у Британији.

Један од највиђенијих чланова партије, шеф торијеваца у британском парламенту Марк Причард, јавно је затражио да се грађани Острва изјасне о британском чланству у Европској унији. Подстакнут кризом у еврозони, Причард је у тексту у британском „Дејли телеграфу“ навео да је ЕУ постала „окупациона снага“ која нарушава британски суверенитет, додајући да „безусловна помоћ“ заосталим чланицама више није загарантована.

– Конзервативни чланови Парламента неће да наставе да исписују бланко чекове за раднике у Лисабону, док људи у Лондону и Лестеру стоје у редовима. За многе Британце ЕУ је већ постала својеврсна окупациона снага, која намеће чудна правила, тражи уплате, одузима права, подрива нашу културу и намеће спољашње таксе. За мање од четири деценије, и без иједног метка, Европа је поробила Британију…Брисел је постао јарам, који разара британску независност и разводњава њен суверенитет – тврди Причард.

Он истовремено оптужује премијера Камерона што не гарантује одржавање референдума о Лисабонском споразуму. Причард, наиме, инсистира да владајућа коалиција треба да се договори о референдуму на коме би се Британци изјаснили да ли њихова земља треба да буде у политичком, или само у трговинском односу са ЕУ.

Причард ово питање види као компромис у односу на претходни предлог – који је премијер Камерон одбацио – да се одржи референдум о изласку Британије из ЕУ. Причард сматра да би „прелазно“ питање требало да се односи на трговинску унију, а да се о евентуалном изласку из ЕУ одлучује на наредним изборима.

Према писању британског „Телеграфа“, међу торијевцима у парламенту од 2010. године има већи број евроскептика него у претходних неколико генерација:

– Велики део министара приватно је против Брисела – каже се.

Британске Либерал-демократе су, међутим, критиковале оне који желе да Британија изађе из ЕУ, подсећајући на речи Винстона Черчила да подела суверенитета јача утицај, док га изолационизам слаби. И док они тврде да никада неће допустити да антиевропљани или националисти наруше националне интересе Британије, евроскептични Торијевци захтевају да партијско руководство делује одлучно у односу на Европу и врати нека овлашћења Вестминистеру.

ВИСОЧАНСТВО
Причард се „прославио“ после сукоба са председником Парламента, коме је, када му је рекао да се склони с пута, одбрусио: „Ниси ти ј…. височанство!“ Реченица је убрзо осванула одштампана на мајицама.

Извор: Новости

Напиши коментар