Грци одустају од еврозоне?

Враћање на драхму и банкрот лишили би на дуги низ година Грчку могућности да добије кредите
Враћање на драхму и банкрот лишили би на дуги низ година Грчку могућности да добије кредите

Уколико се Грчкој не уплати кредит од 8 милијарди евра, већ у октобру неће бити пара ни за плате, ни за пензије. Штампа пише о референдуму о останку у еврозони.

Октобарска транша кредита неће бити уплаћена ако Грчка не нађе решење за смањење рупе у буџету од две милијарде евра, одлучили су министри финансија еврозоне у разговору са грчким колегом Венизелосом.

Од министра финансија је у јучерашњем телефонском разговору тражено да се све пензије замрзну до 2015, да се укину све бенефиције, да се подигне порез на бензин и лож-уље, што значи да би цена ових енергената порасла за 40 одсто у односу на садашњу која је и сада највиша у Европи.

Тројка” је од Венизелоса тражила да се одмах спроведе закон о порезу на непокретности, да се пооштри наплата пореза и кажњавање неплатиша.

Све у свему, „тројка”, која одбија да се врати у Атину и, уопште, преговара о било чему док се не испуне постављени захтеви,тражила је од Венизелоса спровођење петнаест неизоставних мера.

Грчка јавност не зна много детаља о првом телефонском разговору и само се претпоставља каква мора да је била атмосфера у којој су вођени. Званично, информације се неће објављивати како се не би узнемиравало грађанство.

Међутим, и без тога, у центру Атине су поново почели протести, а за 25. и 28.септембар авио-диспечери су најавили штрајк који ће паралисати ваздушни саобраћај.

Према писању грчког листа „Катимерини”,Папандреу би могао да распише и референдум о будућности Грчке у еврозони, што би био крајње негативан сценарио за земљу.

Враћање на драхму и банкрот лишили би на дуги низ година Грчку могућности да добије кредите,уништило би домаће банке,грађане оставило без штедних улога.

Наравно, Папандреу, размишљајући о референдуму, не рачуна на овакав исход већ на резултат гласања који би омогућио нови мандат за социјалистичку владу, подстрек за продужење напора да се земља, уз драстичне мере штедње,ипак извуче из дужничке кризе.

Од Грчке се тражи да отпусти 50 одсто државних службеника, што је око 200.000 људи, да смањи број државних организација, укине 30 агенција, да уведе штедњу у државним пензијским и социјалним фондовима, да се високе пензије које прима око три процента државних пензионера ограниче на 1.500 евра, што би за неке значило месечно смањење за више од 1.000 евра…

Извор: Политика

Напиши коментар