Да ли се одлаже план за царине?

Срби на северу имају снажну подршку у наоружању и технологији комуницирања
Срби на северу имају снажну подршку у наоружању и технологији комуницирања

Спровођење плана за функционисање косовских „царина“ на „прелазима“ 1 и 31 могло би да буде одложено због високог степена ризика, пише данас приштински лист Зери.

Лист додаје да би разлог за одлагање могла бити и „реакција коју Београд најављује да ће спровести преко структура инсталираних на северу Косова“.

Без обзира на то што је прихватио царинске печате Косова, Београд је сада ставио до знања странцима, а преко њих и владиним институцијама у Приштини да споразум о печатима не подразумева царинике на северу.

Лист преноси да косовска „влада“ треба да зна да ниједан план на северу не може применити без помоћи међунароних институција на Косову, јер се 25. јула показало да је косовска полиција слабо наоружана у случају отпора Срба на северу, за које кажу да имају снажну подршку у наоружању и технологији комуницирања.

„Једно је сигурно, Кфор не може заувек да превози царинике на прелазима на северу Косова и због тога је потребно политичко решење двеју страна, како би припадници полиције и царине сами ишли на ове прелазе“, рекао је извор листа.

Реџепи: Странци ме прислушкују

Косовски „министар унутрашњих послова“ Бајрам Реџепи изјавио је да странци прислушкују његове телефонске разговоре са „косовским премијером“ Хашимом Тачијем.

Реџепи је јуче на седници „скупштинског одбора за безбедност“ рекао да је акција од 25. јула, када су на север Косова послате специјалне јединице „косовске полиције“, предузета на брзину, за два сата, јер је познато да неки од службеника УНМИК-а прислушкују његове разговоре са премијером.

Ти службеници, по његовим речима „сарађују са паралелним структурама на северу Митровице дајући им податке како би се мобилизовали и блокирали путеве”.

Извор: Тањуг

Напиши коментар