Евро је мртав, Грчка је отписана

Тог момента када Грчка објави банкрот, Европу ће потрести земљотрес разорне снаге
Тог момента када Грчка објави банкрот, Европу ће потрести земљотрес разорне снаге

Евро је мртав и не може бити спашен, а Грчка ће на крају банкротирати, каже Атила Салај-Бержевиц, шеф одељења секјуритиза у италијанској Уникредит групи.

Салај-Бержевиц, некадашњи први човек Будимпештанске берзе, каже да је „заједничка европска валута практично мртва“.

Он је додао да је једино преостало питање „колико још дана трајати безнадежна борба веропских званичника и Европске централне банке да одрже дух Грка“

“Тог момента када Грчка објави банкрот, Европу ће потрести земљотрес разорне снаге, који ће донети обрисе нове ере у животу на Старом континенту“, рекао је он.

Он наводи да Грчки банкрот значи да држава неће моћи да плаћа зараде запосленима, као ни пензије, што би могло да изазове „стампедо“ ка банкоматима.

“Аутоматска криза неликвидности довешће до тоталног колапса грчког банкарског система“, напомиње он и додаје да ће и „штедња бити изгубљена јер више неће важити ни гаранције грчке државе на њу“.

Салај-Бержевиц каже и да ће се ова катастрофа веома брзо проширити читавом еврозоном, Европом и светом, као и да ће банке бити приморане да затворе кредитне линије према другим банкама изложеним у земљама које би могла да погоди „Грчка муња“.

Портпарол Уникредит групе је изјавио да су „коментари господина Салај-Бержевица, његови лични, и да не одражавају позицију Уникредит групе“

Он наводи и да би то могло да значи и да ће доћи до повлачења улога из слабих банака из слабих земаља, што ће изазвати кризу неликвидности и такве банке ће пропасти јер неће имати ни државу да их заштити.

“Ова ексалирајућа паника могла би да доведе и до нестанка еврозоне“, прогнозира он.

„Наравно, Меркел, Саркози и Барозо понављају сваки дан да ће евро опстати јер је алтернатива огломан трошак за сваку земљу чланицу“ каже Салај-Бержевиц и објашњава да „нестанак еврозоне ипак не би дошао као производ деловања Брисела већ као резултат финансијке апокалипсе која долази као ’непозвани гост’“.

Извор: Б92

Напиши коментар