Клаус: Еврозони прети дугорочна стагнација

Биће стална финансијска збрка, стални фискални трансфери из једног дела еврозоне у други
Биће стална финансијска збрка, стални фискални трансфери из једног дела еврозоне у други

Еврозона ће се суочити са „ужасном“ стагнацијом јер покушава да спасе Грчку и остале презадужене чланице, упозорио је председник Чешке Вацлав Клаус.

„Не постоји решење за Грчку унутар еврозоне, уз коришћење евра као валуте“, рекао је Клаус, познат по својим снажним евроскептичким ставовима, за телевизију ЦНБЦ током посете САД.

„Бојим се да еврозона није у стању да реши проблем Грчке и неких других земаља, трпећемо ужасну, веома дугу економску стагнацију у еврозони и не можемо избећи такву судбину“, рекао је Клаус, а пренела агенција АФП.

„Биће стална финансијска збрка, стални фискални трансфери из једног дела еврозоне у други“, додао је он.

Чланице зоне евра и Међународни монетарни фонд (ММФ) су обећали многе милијарде евра зајмова за спасавање Грчке, инсистирајући да Атина у замену смањи свој буџетски дефицит како би се спречио потенцијални дестабилизирајући банкрот те земље.

Страховања да би Грчка могла да банкротира због немогућности да врати огромни дуг потресла су последњих месеци светска финансијска тржишта и подстакла забринутост да би се еврозона могла распасти.

Ццешка није чланица еврозоне. Та земља се придружила Европској унији 2004. и, као и друге нове чланице, обећала да ће временом увести евро.

Изор: Тањуг

Напиши коментар