КФОР ће прекорачити мандат

Малагурски:  Тачи само испуњава налоге и зато је врло наивно мислити да ће га његови ментори зауставити
Малагурски: Тачи само испуњава налоге и зато је врло наивно мислити да ће га његови ментори зауставити

Руски медијски сервис RT.COM оцењује да ће КФОР прећи границу свог мандата око спорних царинских испостава. Руске дипломате сазнају да ће УН то „игнорисати”.

КФОР, мировне снаге на Косову које предводи НАТО, спремне су да прекораче свој мандат у току спора Београда и приштине око царинских испостава на Косову. Руске дипломате у Уједињеним нацијама (УН) тврде да ће Савет безбедности игнорисати прекорачење мандата.

Руски званичници у УН су разљућени чињеницом да су САД и ЕУ „паралисали” састанак СБ УН о Косову.

После вишечасовне дебате иза затворених врата, СБ је упутио само срамежљив позив на „уздржаност” свих страна.

Представник Руске Федерације у УН Виталиј Чуркин новинарима је после састанка рекао да је Русија предложила кратку и недвосмислену изјаву у којој се „Београд, Приштина и све друге стране позивају да дијалогом разреше постојеће проблеме”. Амбасадор Чуркин је био изненађен да Савет безбедности није могао да се сагласи ни око тога.

На крају се само Србија и Косово „ургирају да покажу уздржаност”, и то у слабашној изјави, посебно у светлу растуће напетости на северу Косова, где је насиље већ избило због спора око границе.

Јула 2011. године, косовски званичници су покушали да пошаљу пограничне јединице на север да би извели забрану увоза из Србије. То је довело до сукоба локалних становника у којима је једна испостава спаљена, један косовски полицајац погинуо, а још неколико њих повређено. Мировни војници НАТО-а су послати да спрече даље насиље.

Упркос инциденту, званичници у Приштини су одлучили да 16. септембра преузму два гранична прелаза. Помоћник генералног секретара за Мировне операције УН Едмон Муле је обе стране позвао да уместо силе користе дијалог и, као најважније, да се уздрже од једностраних акција.

„Изузетно смо заринути тиме да би примена најављених планова могла да доведе до утврђивања положаја на терену, угрози стабилности доведе до избијања новог насиља”, ка Едмонд Муле.

Генерални секретар Северноатлантске алијансе Андерс Фог Расмусен је ситуацију описао као „велики корак уназад”, и све стране позвао да се држе оквира за дијалог.

„Да будем потпуно јасан: нема враћања на претходно стање. НАТО већ 12 година обезбеђује стабилност и безбедност. Нећемо допустити да то постигнуће буде угрожено”, каже Андерс Фог Расмусен.

Оно је можда већ угрожено, тврди руски представник у УН, Виталиј Чуркин. За РТ је изјавио да забринут чињеницом да се међународне мировне снаге у региону очигледно сврставају на страну албанских власти.

„Озбиљно смо забринути тиме куда све ово води. [Српски министар унутрашњих послова Вук] Јеремић је врло јасно рекао да је цео план ЕУ да буде у улози посредника у дијлогу Приштине и Београда може да буде доведен у питање. Дакле, изненадно одустајање од дијалога у тренутку када је он почео да показује резултате је, према нашем виђењу, потпуно неоправдано, без гаранција и врло опасно”, каже амбасадор Чуркин.

Срби на северу Косова су свесни да је реч о животу или смрти, наглашава Борис Малагурски, творац неколико документарних филмова о Косову.

„Власти самопроглашене републике Косово покушавају да Србе отерају из републике још од када су прогласили независност”, објашњава Малагурски уз тврдњу да међународне снаге у региону једноставно спроводе своју политику под заставом промовисања мира и стабилности.

Малагурски за РТ каже: „[Косовски премијер Хашим] Тачи само испуњава налоге и зато је врло наивно мислити да ће га његови ментори зауставити”.

Садашњи срспки естаблишмент покушава да добије чласнтво у ЕУ, и неће хтети да угрози те аспирације „чак и ако то значи оставити више од 100.000 Срба да се сами бране на отецепљеном Косову”. Ипак, данас се северно Косово отцепљује од Косова којим управљају Албанци, због чињенице „да имају паралелне институције и ад неће да прихвате институције независног Косова”.

„Оно се де фацто већ отцепило, и то је оно што мучи међународну заједницу, која жели суверено Косово на целој својој територији,” каже Борис Малагурски.

Извор:RT.COM

Напиши коментар