Мексико: Горак хлеб блогерски

Младићу и девојци уши и прсти су осакаћени, девојка је обешена полугола, а сведока нема
Младићу и девојци уши и прсти су осакаћени, девојка је обешена полугола, а сведока нема

У Мексику нарко картели у страху држе традиционалне медије и државне институције па су блогери врло активни. Толико сметају бандама да су убили и осакатили двоје младих.

Чланови мексичког нарко-картела осакатили су, убили и са моста у граду Нуево Лареду обесили младића и девојку старе око 20 година као упозорење свима који на интернету објављују информације о картелима, јавља ЦНН.

Младићу и девојци уши и прсти су осакаћени, девојка је обешена полугола, а сведока нема. Полиција каже како су тела још неидентификована, али банда је оставила поруку упозорења.
„Ово ће се догодити свима који објављују смешне ствари на интернету. Боље да пазите. Наћи ћу вас.“

У претњи се спомињу два блога – Ал Ројо Виво и Блог дел Нарцо, а потписана је са „З“, што би могло упућивати на картел Зетас.
Блог дел Нарцо је wеб страница која објављује само информације о картелима, док на Ал Ројо Виво грађани могу послати анонимне дојаве о злочинима.
Интернет неслужбени извори информација веома су битни тамошњој полицији, јер су традиционални медији, а често и државне институције, немоћни због злогласних нарко банди.
У задњих пет година више од 34.000 људи је убијено због повезаности са картелима у Мексику.

Магацин коментар: Индиректно у ово насиље је умешана Америка. Недавно су откривени тајни докумети ЦИА који показују да су агенти ЦИА намерно пуштали шверцовање вечих количина оружја како би се наводно пратио њихов ток шверцовања у Америку. Погађате, оружје се у веома малим количинама вратило у Америку, а велика већина тог оружја дошлу је у руке мексичких нарко картела.

Извор: trojka.rs

Напиши коментар