„Милосрдно“ сејање смрти и болести

Пораст броја оболелих је и директној вези за злочинима НАТО пакта и коришћењем муниције са осиромашеним уранијом
Пораст броја оболелих је и директној вези за злочинима НАТО пакта и коришћењем муниције са осиромашеним уранијом

Број оболелих од карцинома у Србији је алармантан, изјавио је данас министар здравља Зоран Станковић и најавио да ће већ од почетка наредне године грађани бити позивани на скрининг прегледе, како би се превентивно деловало у лечењу те болести.

На конференцији на којој је представљен пројекат „Подршка увођењу Националног програма за рано откривање рака у Србији“, Станковић је казао да се сваке године само од карцинома дојке региструје од 1.700 до 1.800 новооболелих случајева.

Министар Станковић је навео да у Србији годишње умре 2.400 људи од карцинома дебелог црева, што је знатно више него у земљама Европе.

Он је казао да је новом законском регулативом предвиђено оснивање Управе за скрининг и да ће већ од следеће године, захваљујући пројекту ЕУ бити омогућено позивање грађана да се одазову на те прегледе.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер је рекао да је за тај пројекат ЕУ издвојила 6,6 милиона евра, у оквиру којих ће бити набављено 20 мамографа, 48 микроскопа и 15 колоноскопа.

Дежер је навео да се Србија налази у врху земаља оболелих од рака дебелог црева и грлића материце и да би требало да се подигне свест о значају раног откривања тих болести.

Руководилац пројекта „Подршка увођењу Националног програма за рано откривање рака у Србији“ доктор Душан Кебер је рекао да је важно да дође до свеобухватног скрининг програма, као и да ће њиме бити обухваћен што већи број популације.

Према његовим речима, Србија је једна од земаља са највећом стопом смртности, а проблем је што се две трећине случајева открије тек кад карцином захвати и друга ткива.

Он је навео да је важно успостављање Канцеларије за рано откривање рака, као и обука запослених у институтима и заводима за јавно здравље. Кебер је додао да су неки стручњаци већ обучени, а неки тек треба да прођу обуку.

Извор: Тањуг

Коментар Магацин: Венсан Дежер нам у својој изјави још појашњава шта и како би требали да вршимо превенцију ове опаке болести,  и при томе наглашава како је Еу 6,6 милиона евра за опрему српских болница, али заборавља најбитнију ствар; иста та ЕУ и НАТО пакт су кривци јер су бомбардовањем Србије и еколошком катастрофом коју су изазвали директни и једеини кривци за вишеструки број оболелих у Србији.

Напиши коментар