Погоршање односа Београда и Москве због режима у Србији

Амбасадор г. Конузин говори на форуму Соње Лихт (фото; novinar.de)
Амбасадор г. Конузин говори на форуму Соње Лихт (фото; novinar.de)

Савезнички односи Београда и Москве могли би отићи у прошлост, оценио је лист „Известија“ поводом инцидента руског амбасадора Александра Конузина у Београду.

„Велики дипломатски инцидент, који може имати озбиљне импликације на руско-српске односе“, наводи лист, који кривицу сваљује на организаторе скупа и Ивана Вејводу, који је председавао седници.

Конузин је прошлог четвртка у неуобичајено оштром тону, оптужио учеснике првог Београдског безбедносног форума из Србије да не бране интересе своје земље у вези са Косовом и након 15-минутног, врло гласног говора, љутито напустио дворану у Дому Војске Србије.

„Известија“ преноси речи секретарке за штампу руске амбасаде у Србији Светлане Шевченко да је „реплика председавајућег тог дана на скупу имала увредљив карактер, недопустив у обраћању према опуномоћенику једне суверене државе“.

Лист додаје да је председавајући тог дана био Иван Вејвода, „бивши саветник за спољне послове у влади Зорана Ђинђића који је, као и његов покојни шеф, познат по радикалним прозападним ставовима, са оријентацијом приближавања Србије САД и НАТО“.

Преносећи речи организатора да нису желели да увреде амбасадора Русије који је у наступу одступио од дневног реда, тражећи да се уместо о најављеној теми говори о Косову, „Известија“ истиче да „ситуација на граници самопроглашене републике Косово са Србијом свакако заслужује дискусију“.

„Ситуација је поново, као и током лета, на граници отвореног оружаног сукоба“ и Конузин је „управо на то покушао да скрене пажњу присутних на Форуму“ а, као одговор, председавајући га је оптужио за „лобирање за интересе Кремља на Балкану“, пише лист.

Нелогичне оптужбе

„Известија“ истиче да је „заштита интереса сопствене земље једна од дужности амбасадора“ и да оптужбе на рачун Конузина „звуче мало нелогично“. То је, додаје се, карактеристичан тон за Београд, који већ неко време сматра да је допустиво на такав начин разговарати са руским дипломатом.

Влада Бориса Тадића, пише лист, не скрива своју прозападну оријентацију. Београд је предао Хашком трибуналу Радована Караџића, Ратка Младића и многе друге Србе, који су учествовали у рату на Балкану деведесетих година 20. века.

Последња препрека на путу Србије у ЕУ је признање суверенитета Косова и посебно односи који постоје са Русијом. Судећи по карактеру инцидента и по томе што није било реакције из Министарства спољних послова Србије, савезнички односи између Москве и Београда могу отићи у прошлост, закључује руски лист.

„Глас Русије“ у извештају поводом инцидента на Безбедносном форуму у Београду пита: „Шта је то тако страшно урадио руски амбасадор па да га београдски режимски медији, а њих је бар 90 одсто, окарактеришу као скандал-мајстора?“

По оцени „Гласа Русије“: „Скандалом би пре требало да се назове такозвани Безбедносни форум у организацији НАТО и његових београдских сателита и то у Дому Војске и у присуству председника државе“.

Извор: Тањуг

Напиши коментар