Сарајево није хтело да се утврди истина

Маркале, кога све боле "Викиликсове" истине?
Маркале, кога све боле "Викиликсове" истине?

Амерички институт за мир из Вашингтона затражио је формирање комисије за истину која је требало да испита догађаје и убиства у БиХ током рата од 1992. до 1995. године, али се та идеја није допала властима у Сарајеву, наводи се у депеши од 7. априла 2006. године коју је централи у Вашингтону упутио тадашњи амерички амбасадор у БиХ Даглас Меклхејни, а коју је објавио интернет сајт „Викиликс“.

Институт је 2006. године покренуо иницијативу за формирање ове комисије, али је она наишла на бројне контроверзе, а једна од њих је да се та идеја није допала властима у Сарајеву, преносе „Независне новине“.

„Наши напори заталасали су перје међу међународним организацијама и локалним невладиним организацијама у БиХ. Подршка истини и процесу помирења вероватно ће бити вишемилионски пројекат, али власт у Сарајеву нити има, нити жели да финансира ову комисију. Њихово образложење је да би комисија могла бити изманипулисана“, пише у делу извјештаја под називом „Хоће ли истина заболети?“

Наводи се и да је ризик од политичког уплитања у рад комисије велики, без обзира на извор финансирања и додаје да власт у БиХ брине да ће због ове америчке донације финансирање суђења за ратне злочине бити неизвесно, док представник Америчког института за мир Нил Криц каже да би комисија открила коначну историју рата.

Меклхејни је нагласио да би комисија радила две до две и по године и да „не би именовала никога, одређивала кривичну одговорност, нити амнестирала“.

Извор: vesti-online.com

Напиши коментар