„Убио сам Србина цивила да ме не би убили“

Хапшење Миралема Мацића
Хапшење Миралема Мацића

Бивши припадник резервног састава Станице јавне безбедности (СЈБ) Коњиц Миралем Мацић признао је да је по наредби претпостављених убио једног цивила српске националности у мају 1992. године на подручју те општине.

На данашњем рочишту за изјашњавање о кривици у Суду БиХ, он је рекао да ову наредбу није могао да одбије, јер би у противном био убијен. За остале четири тачке оптужнице којима се терети за злочине у Коњицу, изјаснио се да није крив.

Мацић се терети да је у мају 1992. из куће у месту Брадина извео једног цивила и заједно са осталим заробљеницима српске националности, одвео на магистрални пут, где му је испалио два рафала у леђа, од чега је смртно страдао.

Осталим тачкама оптужнице, које је негирао, терети се да је наносио снажне телесне и душевне боли цивилима српске националности у Брадини приликом њиховог заробљавања, а да је у јуну 1992. године, заједно са другим припадницима резервног састава СЈБ-а Коњиц, боравио у месту Ситник где је убио слабо покретног старца.

Тужилаштво БиХ је саопштило пре неколико дана да је донело наредбу о спровођењу истраге против више од десет особа осумњичених за ратне злочине над Србима на више локација у општини Коњиц 1992. године.

Осумњичени су већином из командних структура Армије РБиХ, ХВО и штаба Територијалне одбране Коњиц, као и других директних извршилаца ових злочина.

Само 25. маја 1992. године у Брадини је убијено најмање 38 идентификованих српских жртава, извршено је пет силовања, док је више стотина Срба противправно ухапшено и одведено у логоре, највише у Челебиће.

Миралем Мацић већ је одслужио 12-годишњу затворску казну због ратног злочина. Он је осуђен да је у Коњицу убио четири члана српске породице Голубовић.

Извор: vesti-online.com

Напиши коментар