У ЕУ корупција прогута 120 млрд. €

Чак 80 одсто европских грађана сматра да је корупција велик проблем у њиховој земљи.
Чак 80 одсто европских грађана сматра да је корупција велик проблем у њиховој земљи.

И поред закона за борбу против корупције, она у ЕУ сваке године “прогута” скоро 120 милијарди евра или један одсто европског БДП-а.

Чак 80 одсто европских грађана сматра да је она велик проблем у њиховој земљи.

Како истиче Европска комисија, Европска унија поседује софистициране законе за борбу против корупције, али њихово спровођење у државама чланицама неуједначено је и незадовољајуће, што одражава “мањак политичке преданости сузбијању корупције у свим облицама”.

Комисија ће увести Европски извјештај о борби против корупције како би пратила и оцењивала напоре држава чланица у борби против корупције и подстакла већи политички ангажман.

“Користићемо различите, постојеће, механизме мониторинга, али и независне стручњаке, компаније, цивилно друштво”, рекао је представник ЕК.

Посланици Европског парламента поздравили су извештај, а неколико посланика је истакло да би борба против корупције требалао да почне самом парламенту како би се грађанима показало да је Европски парламент одлучан да сузбије корупцију у политици.

Истакнута је и потреба боље заштите звиждача, бржих истрага и усклађивања начина на који се у ЕУ третирају случајеви када мултинационалне компаније подмићују државне челнике у трећим земљама.

Извор: Б92

Напиши коментар