У Прокупљу рођено 11 кинеских беба

С лева на десно: Стефан, Немања, Ана, Иван, Милош и Лазар
С лева на десно: Стефан, Немања, Ана, Иван, Милош и Лазар

У општини Прокупље у последњих осам година рођено је 11 Кинеза, речено је у Матичној служби те општине. Просечно се роди једно дете годишње породицама Кинеза који већ деценију и више раде на територији Прокупља.

Новорођенчад су заведена у матичне књиге у Прокупљу под кинеским именима и презименима, али већина добија и имена као Лазар, Никола, Ана, Ивана.

Све више кинеских брачних парова који живе у општини Прокупље имају двоје и више деце, рекли су у Матичној служби. Додали су да у Кини за свако друго, треће и осталу новорођену децу родитељи плаћају порез, што се не односи на децу рођену у иностранству.

„Наша деца знају српски језик и играју се и друже са осталом децом и не знају да се разликују, све док не дође време да крену у школу“, казала је мајка двоје Кинеза од којих један (Стефан) има шест месеци, а други (Немања) је ове године кренуо у први разред у Кини.

Петогодишња Лина ће кад напуни шест година морати да се одвоји од маме и тате и да крене у први разред у Кини, где су јој старија сестра и брат, такође рођени у Србији. Лина Ли одлично говори српски језик.

Иако је 11 кинеске деце рођено и одрасло у Прокупљу, до сада ниједно није кренуло у српске школе.

Извор: Бета, vesti-online.com

Напиши коментар