Шварценберг: Увек ће бити окривљени Срби, то говорим из искуства

Трудимо да добијемо прилику да преговарамо и око прелаза
Трудимо да добијемо прилику да преговарамо и око прелаза

Званичници у Београду свесни су да ће ситуација бити далеко напетија и опаснија од оне крајем јула и почетком августа, али и тога да насиље никоме, а посебно српској страни не иде на руку.

Приштина би то искористила као изговор да је неопходно успостављање њених институција на Северу. Власти у Београду најављују оштрији одговор, али само дипломатским средствима.

– Чинимо све да не дође до тога да косовски цариници и полиција буду на прелазима. Одлука државног врха је да представници државе морају да буду уз своје грађане, да мора да се сачува јединство, да ствари остану у мирним оквирима и да дипломатским путем дођемо до могућег договора око административних прелаза – каже за “Блиц” шеф београдског преговарачког тима Борислав Стефановић.

Медији у Србији јуче су добили документ који је потписао специјални представник генералног секретара Уједињених нација Ламберто Занијер, а у којем се каже да печати са натписом “Царина Косово”, односно “Косовске полиције снаге”, немају статусне импликације, односно да су статусно неутрални.

Нико није установио царине, нико ни о чему осим о печатима није преговарао. Зато се трудимо да добијемо прилику да преговарамо и око прелаза – тврди Стефановић и додаје да је у циљу избегавања напетости и насиља важно да грађани знају праву истину и да не наседају на гласине.

Како “Блиц” сазнаје, на састанку Политичког безбедносног комитета у Бриселу амбасадори држава које нису признале Косово покушали су да отворе дебату и да акцију Еулекса и косовске полиције одложе, али како на крају нису добили подршку већине, закључака није било, па се план о распоређивању Еулекса и косовских полицајаца и цариника аутоматски примењује.

Карел Шварценберг, министар спољних послова Чешке која председава ЕУ је на молбу “Блица” да прокоментарише да ли ће ЕУ и међународна заједница подржати унилатералне акције Приштине и слање цариника на границу, рекао:

– Не могу да замислим да ће на границу бити послати цариници Косова пре него што се ми у Бриселу, па и у Вашингтону, не договоримо око тога – рекао је Шварценберг.

На питање ко ће бити кривац ако се догоде немири, кратко рекао:

Увек ће бити окривљени Срби. То говорим из искуства, рекао је Шварценберг за „Блиц“

На административном прелазу Брњак до сада су били руководилац прелаза и косовски полицајац. У случају да план Еулекса и Приштине буде реализован, њима би се придружио само још један службеник, у овом случају цариник. Београд на то не пристаје, јер сматра да би тај један човек представљао симбол државе Косово и аутоматско мењање граница. Договора нема ни око тога ко ће и на који начин наплаћивати царине.

Извор: Блиц

Напиши коментар