Шта би било да Немачка одбаци евро?

Критичари питају шта ће радити Немачка када, после Грчке, финансијску ињекцију затраже и друге чланице еврозоне
Критичари питају шта ће радити Немачка када, после Грчке, финансијску ињекцију затраже и друге чланице еврозоне

Немачка је и дефинитивно прихватила да плати спасавање економски посрнулих држава чланица еврозоне и тиме спречи пропадање евра, али и саме Европске уније.

Тиме је Немачка своје учешће у финансијском пакету повећала са 123 на чак 211 милијарди евра, чиме обезбеђује готово половину новца за цео финансијски пакет тежак 440 милијарди евра.

Канцеларка Ангела Меркел је успела да убеди већину посланика Бундестага да одобре већу помоћ посрнулим државама еврозоне, иако и у њеној партији постоји жестока опозиција, како кажу, “бацању пара у рупу без дна“.

Критичари питају шта ће радити Немачка када, после Грчке, финансијску ињекцију затраже и друге чланице еврозоне. Меркел, са друге стране, тврди да новац пореских обвезника неће бити узалудно потрошен иако не искључује могућност да ће део дугова бити отписан уколико Грчка банкротира.

пак, запитајмо се на тренутак шта би се догодило да Немачка, покретачка снага еврозоне, реши да јој је доста спасавања других и одлучи да се „захвали“ евру и напусти заједнички монетарни систем.

Наиме, јасно је да би у случају напуштања еврозоне од стране, такозваних, „малих земаља“ то њима донело огромну депресијацију валуте, крах банкарског система, онемогућен економски раст и вишегодишњу битку са високом незапосленошћу.

Али шта би било да јака, у овом случају најјача земља еврозоне, направи тај корак.

Тиме се у последње време често баве стручњаци и њихов закључак је истоветан – Немачка брани евро јер од њега има само користи.

Тако аналитичари швајцарске УБС банке наводе да би нека нова немачка марка, која би заменила евро, убрзо ојачала у односу на њега барем 40 процената што би знатно уздрмало извозни сектор немачке привреде, али и приморало банке на хитну рекапитализацију.

“Осакаћен“ извоз, банке којима треба свеж капитал, али и растућа цена капитала, према УБС-у, значе да би напуштање евра сваког немачког грађанина коштало у првих 12 месеци између шест и осам хиљада евра, као и од 3.500 до 4.500 хиљаде евра у свакој од наредних неколико година.

Када се то упореди са закључком швајцарских банкара да би сваки Немац „платио“ тек нешто више од хиљаду евра када би и Грчка, али и Ирска и Португал, банкротирали уз отпис половине њихових дугова јасно је и зашто је било за очекивати да када прође политичко надмудривање у Бундестагу буде довољно подигнутих руку за немачко „Да“ спасу еврозоне.

Евро „донео“ око 60 милијарди евра

Недавно истраживање немачке Кредитне банке за обнову (КфW) је показало да је Немачка у протекле две године своје благостање увећала за 50 до 60 милијарди евра, јер би за толико био мањи њен бруто друштвени производ да је задржала марку као валуту. У истраживању се наводи и да је далеко јефтиније, како за Немачку тако за еврозону као целину, да се настави спровођење мера за спасавање евра и помоћ земљама у кризи, него што би био распад монетарне уније и повратак на старе валуте.

Задуженима одобрено 273 милијарде евра помоћи

Иначе, подсећа лист Данас, из досадашњег спасилачког фонда за еврозону Грчкој, Ирској и Португалу одобрене су 273 милијарде помоћи.

Грчкој је одобрено 110 милијарди, од чега су евродржаве одобриле 80 милијарди (само Немачка 22), а Међународни монетарни фонд 30 милијарди евра. Исплаћено јој је досад 65 милијарди – 47,1 милијарда евра од Европе и 17,9 милијарди евра од ММФ-а.

Ирској је одобрено 85 милијарди евра, од чега је ЕУ одобрила 40,4 милијарде (Немачка 9), а ММФ 22,5 милијарди. Самостално је Ирска обезбедила 17,5 милијарди, а билатерално још 4,8 милијарде. Исплаћено јој је досад 22 милијарде, од чега јој је ЕУ дала 15, а ММФ 7,4 милијарди.

Португалији је из досадашњег спасилачког фонда одобрено 78 милијарди. Од тога од ЕУ 52 милијарде (од Немачке 12 милијарди), а од ММФ-а 26 милијарди. Досад јој је исплаћено 30,5 милијарди, од ЕУ 20 милијарди и од ММФ-а 10,5 милијарди.

Извор: Б92

Напиши коментар