Румунија и Бугарска ван шенгена

Теодор Баконски је рекао да је холандска влада "талац антиевропске политике једне екстремистичке партије"
Теодор Баконски је рекао да је холандска влада "талац антиевропске политике једне екстремистичке партије"

Захтев Румуније и Бугарске да буду примљени у шенгенски простор биће одбачени на министарском састанку ЕУ због две земље, кажу дипломатски извори у Бриселу.

За пријем у шенгенски простор потребна је једногласна сагласност земаља чланица.

Министри унутрашњих послова 22 земље ЕУ чланице шенгенске зоне одлучиваће сутра на састанку у Бриселу о захтевима Румуније и Бугарске, међутим Холандија и Финска су званично објавиле да се противе сваком даљем ширењу те зоне где се путује без пасоша на те две земље.

Шенген зона сачињавају 22 од 27 земаља чланица ЕУ (Велика Британија, Ирска и Кипар нису унутар тог простора), као ни Норвешка, Швајцарска, Исланд и Лихтенштајн.

Холандски и фински министри, који преносе став својих парламената, објасниће колегама своју позицију.

Пољска као председавајућа ЕУ учиниће све да дође до решења пре самита ЕУ који треба да се одржи 17. и 18. октобра, рекао је један од представника Пољске.

Међутим, дипломате из више делгација сматрају да неће бити нађено никакво решење пре самита и биће потребна арбитража вођа ЕУ.

Један европски дипломата рекао је да Румунија и Бугарска испуњавају све техничке услове да буду на спољних границама шенгенског простора, али да је сада потребно видети да ли су у стању да управљају тим границама.

Други дипломата је рекао да је то постало политичко питање. О томе је говорио и румунски министар спољних послова Теодор Баконски који је рекао да је холандска влада „талац антиевропске политике једне екстремистичке партије“, мислећи на екстремну десничарску Партију за слободу (ПВВ) Герта Вилдерса.

Један дипломата је указао и да Холандија и Финска нису једине земље које се противе примању Румуније и Бугарске у шенгенску зону, али су једине које то јавно кажу.

Сада се разговара о компромисној формули да се дозволи улазак у фазама. У првој фази, 31. октобра, отворили би се аеродроми и луке за шенген зону, а јула 2012. копнене границе.

Француска и Немачка, међутим, не желе да се обавежу да прихватају одређивање датума за копнене границе. Француска тражи да се сачека годишњи извештај о корпуцији у ЕУ у јулу пре него што се донесе одлука.

Напиши коментар