Већина Срба не жели у ЕУ

Поред притисака којима смо изложени због Косова, разлози за разочарање могу се тражити и у изневереним обећањима да ће пут у Европу бити знатно бржи
Поред притисака којима смо изложени због Косова, разлози за разочарање могу се тражити и у изневереним обећањима да ће пут у Европу бити знатно бржи

Антиевропско расположење међу грађанима никад није било веће

Иако власти Србије очекују да нам Европска комисија ове среде додели статус кандидата за ЕУ, а потајно се надају и датуму почетка приступних преговора, проевропско расположење у народу никада није било мање од 5. октобра и први пут је пало испод 50 процената.

Поред притисака којима смо изложени због Косова, разлози за разочарање могу се тражити и у изневереним обећањима да ће пут у Европу бити знатно бржи и недостатку воље власти да спроведе суштинске реформе.
Вест да се број присталица ЕУ смањио на 46 одсто наспрам двотрећинске већине коју су европејци имали 2005. године саопштио је потпредседник владе Божидар Ђелић, анкета је резултат редовног испитивања јавног мњења једне реномиране агенције. Истраживање је спроведено пре драматичних догађања на северу Косова и тај проценат присталица евроинтеграција данас може бити само још мањи.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић тврди да је пад расположења грађана према ЕУ пре свега последица чињенице да после белог шенгена није направљен видљив корак у приближавању Србије ЕУ.
– Са свих страна обећаване су брзе интеграције, до којих није дошло. Европа је много лако обећавала и исто тако заборављала своја обећања. Ту је и веома болан проблем Косова, као и врло лоши социјални и економски трендови. Све се то одразило на губитак енергије за ЕУ, а да не говоримо о томе да ни наша власт није много урадила јер нема спремности за суштинске реформе.

Извор: Ало
Фото: Вечерње Новости

Напиши коментар