Две трећине Срба зависно од медија

Угаси телевизор, укључи живот!
Угаси телевизор, укључи живот!

Више од две трећине грађана Србије има неку врсту медијске зависности која им помаже да побегну од тешког живота, показало је истраживање.

На конференцији за новинаре, председник Управног одбора Позитив центра за дигиталне медије који је спровео истраживање Љубиша Бојић рекао је да неку врсту медијске зависности има 67,9 одсто испитаних грађана, док више од 60 одсто публике сматра да медији у вестима треба мање да се баве активностима политичара.

Према његовим речима, степен медијске зависности директно је везан за онај део публике која медије највише користи у сврху забаве, односно највише су медијски зависни људи који желе да побегну од реалности и тешкоћа у животу.

Бојић је рекао да су медијски зависници обично људи који осећају неку врсту притиска или стреса везаног за породицу, радно место или неки етички проблем.

Професор Факултета за културу и медије Србобран Бранковић рекао је да се ради о „некој врсти“ медијске зависности али да то никако не значи да се ради о „зомбијима који цео дан буље у екран“.

Према резултатима истраживања, чак 62,4 одсто грађана Србије користи медије више него пре десет година, док њих 15 одсто медије користи мање него 2001. године.

Готово 66 одсто испитаних мисли да у телевизијском програму треба више пажње посветити образовном програму, 34,3 одсто да је потребно више документарног програма, док четвртина испитаника жели више информативног програма.

Нешто мање од две трећине грађана који су учествовали у истраживању мисли да је у медијима потребно више истицати позитивне примере из живота, чак 76,6 одсто мисли да има превише негативних вести на телевизији, док 61,4 одсто верује да се политичари сувише често појављују у медијима.

Више од три четвртине испитаних мисли да су стари медији манипулативни, док нешто изнад половине то исто мисли за нове медије.

Четвртина грађана мисли да претерује са коришћењем медија, 26,1 одсто не може да им се одупре, док 30 одсто жели да оде на место где неће имати приступ медијима.

Учесници конференције навели су да није могуће направити неко поређење са претходним периодом, јер раније нису рађена оваква истраживања, као ни да им нису биле доступне информације о зависности публике у другим европским земљама.

Истраживање под називом „Стари и нови медији и медијска зависнсот публике“ спроведено је методом интервјуа са више од 2.200 грађана Србије, од 15 до 88 година. Обављено је од јануара до маја 2011. године.

Извор: Бета

Напиши коментар