Доказано – светом владају корпорације

Може се рећи да је откривен заговор за освајање светског богатства
Може се рећи да је откривен заговор за освајање светског богатства

Једна од најпопуларнијих теорија заговора савремености је, чини се, истинита. Научници из универзитета Цириха су упоредили податке највећих светских компанија и дошли до закључка да 40 одсто глобалне економије контролише мала група корпорација, која не само управља финансијама већ и утиче на светску политику.

Поштоваоци конспирологије и економских детективских романа могу да славе победу. Колико већ деценија покушавају да убеде околину да постоји тајна корпорација која влада светом. Испада да нису били тако далеко од истине. Докази су најозбиљнији. Швајцарски научници су путем математичке анализе потврдили да светом управљају транснационални холдинзи. Обрадили су информацију 37 милиона фирми по целом свету. Утврдили ко и чиме влада. Резултат је запањујући – једро светске економије чини 147 компанија које држе у својим рукама 40 одсто глобалне економије. А у посебан списак је издвојено 10 финансијских института који, како сматрају горенаведени научници, и јесу та „светска суперкорпорација“. Може се рећи да је откривен заговор за освајање светског богатства, говори главни инвестициони стратег компаније „Брокер кредит сервис“ Максим Шеин:

Све је избалансирано у интересима компанија. Тај баланс може да се наруши, али свет је веома мали да би могли да кажемо да не постоји координација и не постоје договори. Мало вероватно да се то дешава у оквиру једне структуре. Таквих структура може бити неколико. Можда је у неком периоду утицај једне већи од утицаја друге. И таквих структура можда нема две, већ три. Ми не знамо о многим великим корпорацијама.

Међу првих десет су широко познате банке Barclays, Merrill Lynch, JP Morgan Chase, UBS. Срећу се и слабо познати називи. На пример, Capital Group Companies, FMR Corporation, AXA, State Street Corporation, за које знају само уски инвестиционо-банкарски кругови. Истовремено директор компаније AG Capital Александар Агибалов позива да се не претерује. Али признаје да су финансисти сада највећи лобисти у свету:

Крупне компаније, оне које нису јавне, спонзоришу предизборне кампање свакаквих посланика, гурају на високе положаје своје људе. Даље користе везе, утичу на политичку слику, покушавају да добију од политичара удобне за себе одлуке.
Наравно, рачунице швајцарских научника се могу оспорити. Али учесници покрета „Заузми Вол стрит“ ће свакако покушати да их искористе у борби против финансијских корпорација. Та акција се проширила већ на неколико десетина земаља света. И активисти сада тачно знају пред офисима којих компанија треба митинговати.

Извор: Голос России

Напиши коментар