Доста шамара и понижења

Више се не може заваравати разним еуфемизмима и изврдавањима чињеница
Више се не може заваравати разним еуфемизмима и изврдавањима чињеница

Србија не би требало да се поданички додворава и окреће искључиво ка Европској унији и Западу уопште, где има статус непрекидно уцењиваног изопштеника. Ако жели да опстане и не западне у трајно дужничко ропство треба да се окрене ка великим источним земљама, које су на узлазној линији и не понижавају Србију, оцењено је на Округлом столу под називом „Србија: стратегија опстанка“, који је одржан јуче у Београду у организацији Фондације Лорда Бајрона за балканске студије из САД и српског магазина „Геополитика“.

– Очигледно је да те земље, Кина нарочито, имају инвестиционе фондове који су на Западу пресушили. Мада ни тамо не треба очекивати великодушност. Стално додворавање онима који те константно понижавају води у још дубље тоњење – оценила је др Дајана Џонстон, један од водећих ауторитета међу светским аналитичарима за питања европског Југоистока, која се преко видео-линка укључила у рад скупа.

Др Срђа Трифковић, политички аналитичар из Чикага, сматра да „Србија никад неће ући у ЕУ, што је добро, јер би улазак допринео даљем политичком, духовном и моралном урушавању“.

– Више се не може заваравати разним еуфемизмима и изврдавањима чињеница. Флоскула „и Косово и Европа“ више не пије воду – рекао је Трифковић.

Говорећи о новом таласу кризе у Америци, он је рекао да „феномен деиндустријализације у САД, води у катастрофу“.

– Индустријски градови одумиру, радници више не могу да прехрањују породице. Олигархија није заинтересована за будућност државе и нације. Дакле, Американци оно што раде нама, раде и самима себи – оценио је Трифковић.

Напоменуо је да „званични Београд игнорише потенцијалне савезнике Срба на Западу, а то су они који су евроскептици и противници политике Вашингтона“.

На округлом столу говорили су такође др Марко Јакшић, потпредседник Скупштине српских општина на Косову и Метохији, проф. др Благоје Бабић и проф. др Јован Б. Душанић.

Ништа није случајно

Марко Јакшић је указао на то да нордијске земље, Шведска, Норвешка и Финска преко разних организација великодушно нуде Србима трајно усељење, док истовремено из тих земаља Албанце који су својевремено тражили политички азил принудно депортују на Косово.

– Немачки Кфор дошао је на север зато што је Тачи прошле године потписао уговор са немачко-турском компанијом о градњи две термоелектране чије турбине ће расхлађивати водом из језера Газиводе – указао је Јакшић.

Београд све прогута

Срђа Трифковић је оценио да ситуација на Косову не угожава безбедност у региону из простог разлога што ће Србија да „легне на сваку руду“.

– Било би логично очекивати да шиптарско дивљање угрожава безбедност. Међутим, с обзиром да је у Београду на власти екипа која ће апсолутно свако понижење прогутати и сваки шамар отрпети, нема разлога да очекујемо угрожавање безбедности – нагласио је Трифковић.

Извор: Вести

Напиши коментар