Кустурица: Вреди се борити за Косово

Кустурица: Тешко је сада бити паметан па рећи шта треба да се уради
Кустурица: Тешко је сада бити паметан па рећи шта треба да се уради

Редитељ Емир Кустурица сматра да се вреди борити за Косово и Метохију, а при том не тражити дефинитивно решење јер је оно, како је рекао, немогуће.

„Некако ми се чини да, колико год територијално потрошено, толико вреди да се боримо за то Косово и да не тражимо, јер оно је немогуће, дефинитивно решење. Да ли би било ваљано да се поделимо, да ли би било боље да учинимо нешто што у рукама светских моћника стоји као идеја, то не знам „, рекао је редитељ у интервјуу за“ Политику „.

Кустурица сматра да се за Косово и Метохију треба борити зато што је питање митологије кључно питање опстанка једног народа.

„Митолошка димензија Холивуда је, заправо, ниво који обезбеђује и тај симболички ниво америчке нације, тако да је Косово нешто чега се не треба одрицати никада и ни по коју цену“, објаснио је редитељ.

Он је додао да је „тешко бити паметан, па једно крајње замршено светско стање које се пројектује преко Косова решити, јер се геостратешки циљеви остварују преко Косова и наших леђа“.

„Тешко је сада бити паметан па рећи шта треба да се уради“, додао је Кустурица.

На питање да ли ће се одазвати попису становништва Кустурица је одговгорио: „Наравно да хоћу“. „Када сам се ја уписивао у Србе неке су исписали, али им нису телефонирали и то јавили“, рекао је он.

На питање о Европи и ЕУ, познати редитељ је рекао да је он, што се њега тиче Европљанин, али да постоји проблем у његовом схватању Европе.

Кустурица каже да га чињеница да су Румунија и Бугарска постале чланице ЕУ пре Србије и Хрватске наводи на размишљање да је то више геостратешко, односно војно питање, него оно чему се ми надамо.

„Не мислим да ико паметан може да буде против европских фондова и чињенице да смо ми у том систему. Али сумњам у чистоту идеје управо зато што су Румунија и Бугарска, које су на Црном мору, постале чланице ЕУ, а мислим да оне ни по чему нису више Европа него што смо ми „, рекао је Кустурица.

Коментаришући дешавања око лажне вести о Нобеловој награди за књижевност Добрици Ћосићу , Кустурица је рекао да то не сматра шалом.

„У Србији многи раде на том великом историјском обавештајном задатку, како би демонтирали сваког ко је дао допринос за опстанак нашег народа. Тако ја видим и ову причу са Ћосићем, у којој ти будући“ академици „, системом лапота, желе да отклоне сваког уз кога не могу да живе, јер их својим талентом угрожава „, закључио је Кустурица.

Извор : Политика, Вести

Напиши коментар