Кфор на прелазима, Срби на барикадама

Представници локалне самоуправе са севера Косова су рекли да ће главне барикаде у овом делу покрајине остати на путевима
Представници локалне самоуправе са севера Косова су рекли да ће главне барикаде у овом делу покрајине остати на путевима

Међународне снаге а Косову наставиле су контролу на подручју око административног прелаза Јариње. Срби и даље чврсто држе барикаде на путевима.

Војници Кфора су се рано јутрос вратили на пункт у селу Ћирковићи који је јуче успостављен, а који је био током ноћи напуштен.

Саобраћај према централној Србији овим путем функционише а војници Кфора обајављају контролу возила, робе и путника.

Контрола за обилазнице око административног прелаза Јариње предузета је на захтев Еулекса како би се зауставило кријумчарење робе. Барикаде које су Срби раније поставили и даље су присутне на саобраћајницама на северу Косова иако је Кфор захтевао од становништва да уклоне блокаде путева.

Командант Кфора, генерал-мајор Ерхард Древс рекао је да је становништву на северу Косова „дата прилика“ да током викенда уклони блокаде на путевима, саопштила је раније вечерас мисија НАТО.

Представници локалне самоуправе са севера Косова су рекли да ће главне барикаде у овом делу покрајине остати на путевима док се не нађе решење за спорна питања везана за административне прелазе Јариње и Брњак.

Председници општина са севера Косова рекли су да на састанку са представницима Кфора нису добили никакве рокове за уклањање барикада, али да раде на релаксацији стања на терену.

Председник општине Звечан Драгиша Миловић изјавио је да су Срби након што је Кфор недавно уклонио контролни пункт који је био постављен у месту Извори на путу ка Новом Пазару, у знак добре воље уклонили два мање барикаде у Бањској и Звечану.

„Са представницима Кфора договорили смо се да радимо на враћању узајамног поверења, које је пољуљано након дешавања у последња два месеца и у том правцу треба очекивати да буду можда уклоњене неке мање препреке,“ рекао је он.

Напиши коментар