Почела истрага „случај Марти“

Дик Марти покренуо, Еулекс коначно реагује
Дик Марти покренуо, Еулекс коначно реагује

Дуго најављивани истражни тим ЕУ, који ће истраживати наводе Дика Мартија о повезаности бившил албанских герилаца и органозованог криминала почео да ради у Бриселу. Шеф истражитеља још увек у Камбоџи.

Посебни истражни тим Еулекса за истрагу о наводима из извештаја Дика Мартија о трговини органима убијених Срба и широким везама лидера ОВК са мафијом почео је да ради у Бриселу. Шеф тима, амерички тужилац Џон Вилијамсон ускоро долази.

Вилијамсон увелико окончава свој посао као специјални стручњак УН за ратне злочине у Камбоџи и убрзо би требало да дође на чело тог тима, рекли су агенцији Бета неименоване дипломате у Бриселу.

У Еулексовој радној групи су „само међународни професионалци, и то тужиоци, истражитељи и особље за подршку који ће наставити већ покренуту прелиминарну истрагу“ о поменутим злочинима, рекли су извори у ЕУ.

„Обзиром на то да ова истрага има међународне размере, радна група ће делом бити смештена у Бриселу“, наводе исти изври.

Замољени да објасне има ли, кад је у питању ова истрага, неповољног уплива на важну заштиту сведока то што је кључни заштићени сведок у „случају Фатмир Лимај“, пронађен мртав у Немачкој, упућени функционери у Бриселу су узвратили да је Еулекс ставио до знања да „има пуно поверење у истрагу и закључке немачких власти“ о смрти тог заштићеног сведока.

Породица убијеног заштићеног сведока, за кога је у првим извештајима речено да се обесио, саопштила је да сматра да је у питању „злочин и убиство“, а не самоубиство.

Еулекс је, речено је, ставио до знања да су „заштита и безбедност сведока крајње осетљива питања“, нагласивши да се „не могу, нити потврдити, нити оповргнути било које оперативне појединости, што би сви морали уважити“.

Извор: РТС

Напиши коментар