У Србији је сваки други тестирани геније

Од 1998. године, од када ”Менса” постоји у Србији, тестирано је 14.000 људи, а чак 6.000 испунило је услов за чланство
Од 1998. године, од када ”Менса” постоји у Србији, тестирано је 14.000 људи, а чак 6.000 испунило је услов за чланство

Србија, међу земљама у региону, има најбољу пролазност на тестовима интелигенције. Од 14.000 тестираних готово половина прешла праг најинтелигентнијих

Резултати ”Менсе” показују да је сваки други грађанин Србије који решава тест интелигенције – генијалац! Наши резултати најбољи су у региону и Србија се сврстава међу земље света са највишом пролазношћу на тесту интелигенције.

Међутим, то што се за сваког другог тестираног испостави да је геније, не значи да нам је цела нација таква.

– У сваком народу постоји два одсто људи који су генијалци, са коефицијентом интелигенције изнад 148 или 133, зависно од скале по којој се мери. Тако је и у Србији – објашњава за ”Новости” Јован Алексић, члан председништва ”Менсе”, светске организације која приређује тестирања интелигенције и окупља људе који су ушли у два одсто најинтелигентније популације света. – Висока пролазност на тестовима само значи да свој ум проверавају људи који верују да имају шансе да остваре добар резултат.

Од 1998. године, од када ”Менса” постоји у Србији, тестирано је 14.000 људи, а чак 6.000 испунило је услов за чланство, тј. убројало се у два одсто најинтелигентијих на планети.

– Нема правила о томе да ли су интелигентније жене или мушкарци, високо образовани или неписмени, јесу ли са севера или југа, богати или сиромашни. Има их подједнако у свим категоријама становништва – каже Алексић. – Међу члановима, истина, имамо више мушкараца и бројнији су чланови са факултетским дипломама, него са нижим образовањем. Али, то је само зато што се они чешће одлучују да изађу на тестирање.

Наш саговорник наглашава и да је, према односу људи који су положили тест и укупног броја становништва, Србија међу земљама са високим бројем натпросечно интелигентних. Најсличније резултате имамо са Француском и Енглеском. Мада, додаје, незахвално је правити оваква поређења, јер не користе све земље исте тестове, па се и резултати разликују.

Како би још од малих ногу ”гајили” генијалце, чланови ”Менсе” осмислили су ”Никола Тесла систем учења”, намењен предшколцима, којим стимулишу њихов интелектуални развој. Примењује се у вртићима и већ је хиљаде деце укључено. Такође, они са Савезом учитеља Србије намеравају да формирају регистар натпросечно интелигентне и даровите деце, како би се њима током одрастања посветила посебна пажња.

ЧЕТИРИ ТЕСТИРАЊА

СВИ који су радознали да измере коефицијент интелигенције могу да се тестирају у недељу, у сали Општине Нови Београд. Сваке године, у Београду се тестирање организује четири пута, али и у још десетак градова Србије.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар