Чешка: Задужују и малолетнике

Повериоци сачекају до пунолетства детета дужника, када му на врата закуца судски извршитељ
Повериоци сачекају до пунолетства детета дужника, када му на врата закуца судски извршитељ

У Чешкој у последњих годину дана у дугове који прете да заврше чак и запленом имовине упадају све масовније деца, а најмлађи чешки дужник има свега девет година.

Удео малолетника у укупном броју дужника у Чешкој тренутно је четири одсто, што за последњих годину представља пораст од читавих 200 одсто, пише прашки лист Право.

„Највећи пораст неизмирених потраживања је код рачуна за мобилни телефон и због шверцовања у градском превозу. Оператори мобилне телефоније и градски превоз нуде ђацима и младима све више посебних тарифа и управо ту је највећи раст дугова“, казао је Радек Поспишил из агенције М.Б.А Фајнанс.

Та агенција је за чешки лист израдила анализу задужености чешке деце. Све више случајева завршава налогом за судску заплену имовине али, према чешким законима, судски извршитељ не сме деци да заплени личну имовину, као што је бицикл или играчке, а не може ни да пребацује дуг на родитеље.

„Увек шаљемо опомене и дужнику и његовим родитељима али у 87 одсто случајева, они на то не реагују“, казала је Јана Татиркова из М.Б.А. Фајнанса.

Повериоци, међутим, ако су стрпљиви, не морају да остану кратких рукова ако једноставно сачекају до пунолетства детета дужника, када му на врата закуца судски извршитељ.

Извор: Бета

Напиши коментар