Косово не сме да буде независно

Скот Тејлор
Скот Тејлор

Шиптари и даље зависе од стране помоћи, војници Кфора патролирају улицама, а администрацију надгледају међународни посматрачи, тако да КиМ није независно, без обзира на једнострано донету декларацију независности и нову заставу, тврди Скот Тејлор, канадски ратни извештач и уредник војног часописа „Есприт де корпс“.

Више пута сте рекли да КиМ не би смело да буде независна држава. Зашто то мислите?

– С око два милиона становника, КиМ је било сиромашна покрајина Србије. Грађани су морали да плаћају специјални порез, којим су се покривали комунални трошкови и социјална издавања. Једноставно, оно нема довољно ресурса за одржавање инфраструктуре, ефикасне полиције и судова да би опстало као независна држава. Осим тога, независност КиМ заснована на праву на самоодлучивање и везана за етничку припадност веома је опасан преседан, који може довести до даље насилне дезинтеграције Балкана.

Када су се Албанци жалили да се крше њихова људска права, НАТО је бомбардовао Србију, а када се крше права Срба на КиМ, који зато месеце проводе на барикадама, НАТО им прети силом и даје ултиматуме. Шта су разлози за те двоструке стандарде?

– Невероватно је како је памћење људи краткотрајно. Да медији преносе слике српских снага безбедности како булдожерима и сузавцем нападају Албанце, то би био разлог за међународну интервенцију. Сада, када трупе Кфора спроводе такву акцију, нико осим Срба не доводи у питање то лицемерје. Још један пример двоструких стандарда је чињеница да Републици Српској није дозвољено право на самоопредељење какво су добили Албанци на КиМ.

Много сте писали о Агиму Чекуу и његовим злочинима док је био официр хрватске војске и касније командант ОВК. Како се осећате када видите да он као министар косовских безбедносних снага потписује декларацију о сарадњи са НАТО-ом?

– Извођење Чекуа пред лице правде подрива самопрокламовани морални ауторитет НАТО-а, којим је оправдана интервенција на Балкану. Његови злочини су међу најбруталнијим, а он и даље није оптужен и има довољно моћи да води војску. Све док он не буде кажњен, крв његових жртава је на рукама његових ментора из НАТО-а. То је срамота за све канадске војнике који су сведоци његових злочина и који су покушали да спрече покољ Срба.

У извештају Дика Мартија Хашим Тачи је описан као шеф организације налик мафији, која је продавала оружје, дрогу и људске органе. Да ли је скландалозно то што чланови терористичких организација могу да постану политичари и партнери многих светских лидера?

– Одмах по завршетку НАТО интервенције, многи посматрачи упозоравали су да није добро да се избори одрже одмах. Савет је игнорисан и, наравно, само ратне вође и нарко-босови могли су да организују политичке партије. Дакле, косовски Албанци изабрали су криминалце, дали им моћ, и тако створили криминалну државу. Они контролишу полицију и војску, као и новац. То је криминални свет из снова, и за то је крив НАТО.

Као извештач са Балкана скоро две деценије, рекли сте да се рат на терену знатно разликовао од оног црно-белог рата, описаног у западним медијима. Зашто?

– Од избијања сукоба, Хрвати и Босанци, а касније и Албанци, користили су моћне америчке фирме за односе са јавношћу како би спиновали рат. Западна публика није знала ништа о историји и географији, па је било веома лако Србе представити као агресоре. Примера ради, мапама је представљено како Срби нападају и заузимају велике делове хрватске, босанске и албанске територије. Нико није објашњавао да Срби на тим просторима живе стотинама година. До данас нико није оспорио тврдњу да су Срби агресори, па чак и када се призна да су Срби највише убијани и протеривани из својих домова, за њих нема сажаљења.

Колико сте медијских манипулација видели на Балкану и широм света?

– Превише да бих могао и да их набројим. Све, од лажних сателитских снимака који наводно показују масовне гробнице на КиМ, лажирања такозваног масакра у Рачку, тврдњи да Садам има оружје за масовно уништење, до најновијих фалсификованих вести да је Гадафи убијао мирне демонстранте како би се оправдала НАТО кампања против Либије.

Како је уопште могуће манипулисати толиким медијима и ко стоји иза тога?

– Кључ за медијску манипулацију је незнање западних гледалаца и људска природа, која дозвољава људима да демонизују непријатеља. У време бомбардовања Југославије, Канађани који нису никад упознали Србе, научили су да их мрзе само због гледања вести. Једна од мојих комшиница питала ме је како уопште могу да издржим живот уз Србе (за време бомбардовања). Она је рекла да једноставно мрзи Србе и затим ме питала да ли Срби носе турбане. Вероватно је помешала Србе и Сике, али није је било брига све док их бомбардујемо.

Да ли ће истина о сукобима у бившој Југославији бити откривена?

– Нажалост, истина је откривена у великој мери, али није ништа учињено да се та истина представи јавности. Чини се да увек има нових ратова које треба спиновати, а људи не воле да се суоче са тим да су у њихово име почињени злочини. Лакше је прослављати „победу“, а победници су ти који пишу историју.

Интернет је лако злоупотребити

Извештач сте више од две деценије. Колико су интернет и друштвене мреже промениле и мењају начин извештавања са светских ратишта?

– Лично, веома мало верујем било каквим вестима које стижу путем друштвених мрежа. Летос сам у Либији био сведок тога како је НАТО једноставно блокирао интернет и телефонски саобраћај у зонама под контролом Гадафија. То је омогућило побуњеницима и НАТО-у скоро потпуну контролу објављиваних информација. Како се технологија развија, јача и моћ контроле пропаганде. Млади се данас превише ослањају на интернет као на извор информација, па их је лако преварити.

Зли су људи, а не народи

Извештавали сте са многих ратишта. Какве су сличности и разлике ратова на Балкану, у Ираку, Авганистану и Либији?

– Сваки рат је различит, због различитих културних и економских прилика у региону. Једна ствар је заједничка свим људима који су се сукобили са НАТО-ом, без обзира на то да ли су у питању Срби, Авганистанци или Либијци, а то је шок када виде колико их западни медији демонизују. За мене је мистерија како у свету, где је могуће слободно путовати и добијати много информација, и даље можемо да верујемо да постоје зли народи. Признајем да има злих људи на свету, али ниједан народ се не може сматрати злим.

САД наоружале муџахедине

Тврдите да сукоби у Југославији имају везе са Ал Каидом?

– Много је доказа да је амерички Стејт департмент наоружао и довео у Босну муџахедине, који су помогли распад Југославије. Приликом потписивања Дејтонског споразума, скоро 2.000 исламских бораца добило је босанско држављанство. У јеку борбе 1993. Осами Бин Ладену дат је босански пасош у Бечу, јер је послао око 300 бораца Ал Каиде да помогну босанским муслиманима.

Извор: Правда

Напиши коментар