Словенија није држава

Словенија је некада, могла да се похвали једнаким нивоом депозита и кредита, али је сада "непотребно задужена“ јер је 60 одсто више кредита
Словенија је некада, могла да се похвали једнаким нивоом депозита и кредита, али је сада "непотребно задужена“ јер је 60 одсто више кредита

У економском погледу Словенија више није држава, већ само регија Европске уније, каже професор Правног факултета у Љубљани Јоже Менцингер.

Менцингер, први министар економије у словеначкој влади, објашњава да је Словенија од ЕУ зависна јер „70 одсто извоза иде у Унију, она води рачуна о порезима и систему, о новцу се старају у Франкфурту, а граница одавно нема“.

Он је на предавању о Словенији од социјализма до капитализма у организацији Фондације Фридрих Еберт истакао да изборе 4. децембра у овој земљи дочекују са годишњим БДП-ом од 36 милијарди евра, годишњим растом од четири одсто, једном од најнижих инфлација у ЕУ и стопом незапослености од седам одсто, нижом од просека Уније (десет одсто).

„Јавни дуг је релативно добар, али је забрињавајући нето спољни дуг који је некада био на нули да би за три године нарастао до 36 одсто БДП-а, односно 10 милијарди евра„, истакао је Менцингер.

Словенија је некада, могла да се похвали једнаким нивоом депозита и кредита, али је сада „непотребно задужена“ јер је 60 одсто више кредита.

За разлику од периода у ком је Словенија од 1994. до 2004. била у процвату сада је, према речима професора Менцингера, завладао песимизам у друштву, а проблем је дуготрајна криза.

Извор: Данас

Напиши коментар