Темпирана бомба откуцава у Европи

Темпирана бомба и даље откуцава. Министре финансија Европске уније посебно забрињава Италија
Темпирана бомба и даље откуцава. Министре финансија Европске уније посебно забрињава Италија

Министри финансија чланица еврозоне састају се данас поподне у Бриселу, како би извршили притисак на нову грчку прелазну владу да се држи обећања о штедњи.

Они ће расправљати о томе да ли треба да исплате следећу траншу помоћи од осам милијарди евра новој грчкој коалиционој влади, која је договорена у Атини.

У исто време зона евра се суочава са новом претњом од отварања драстичне дужничке кризе у Италији. Италијански трошкови задуживања су порасли на највиши ниво откад је у тој земљи уведен евро.

Трошкови су близу нивоа на којем су били трошкови задуживања Грчке, Ирске и Португалије, непосредно пре него што су морале за затраже финансијску помоћ од Европске уније и Међународног монетарног фонда.

Темпирана бомба и даље откуцава. Министре финансија Европске уније посебно забрињава Италија. Све док се у тој земљи не усвоји веродостојан план за штедњу, постоји опасност од њене капитулације на финансијском тржишту.

Због огромног дуга од више од 1.900 милијарди евра, Италија изазива кризу читаве еврозоне. Због политичке неизвесности у Италији и стрепње да би дужничка криза могла да захвати ту трећу по величини привреду у оквиру еврозоне, потонуле су вредности евра и акција, пошто улагачи настоје да смање изложеност рискантнијим инвестицијама.

Међународни званичници, као и ММФ, појачали су притисак на Италију оптужујући је да нема „кредибилитет“. Италија је недавно одбила понуду финансијске помоћи ММФ-а наводећи да не верује да је неопходна таква врста интервенције.

Италија је, међутим, позвала представнике ММФ-а да надзиру финансијске реформе у тој земљи пошто опада поверење тржишта у њу.

Италијански медији изражавају бојазан да Берлускони не контролише довољно посланика да обезбеди брзо усвајање мера за које европски и међународни финансијски званичници кажу да морају бити усвојене како би Италија избегла драстичну дужничку кризу која би је могла довести у положај Грчке.

Русија спремна да подржи еврозону са 10 милијарди

Руски председник Дмитриј Медведев каже да је Русија спремна да понуди 10 милијарди долара Међународном монетарном фонду који ће бити искоришћени за подршку земљама еврозоне.

Председник Русије је ставио до знања да би, заузврат, његова земља желела да има већу улогу у међународним финансијским институцијама. Русија је једна од држава које се залажу за давање веће улоге у процесу одлучивања земљама у развоју.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров каже да су земље БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка) акумулирале хиљаде милијарди долара девизних резерви које су спремне да уложе у еврозону, али под условом да им се обезбеди већа улога у финансијским организацијама.

Извор: Бета, Тањуг

Напиши коментар