Шок европских лидера због Грчке

Папандреуово расписивање референдума разљутило је европске званичнике
Папандреуово расписивање референдума разљутило је европске званичнике

Француски председник Никола Саркози позвао је европске лидере на хитне разговоре данас у покушају да спасе самит Г-20 који се сутра и у петак одржава у Кану.

На састанку вечерас, пре Саркозијеве вечере са кинеским председником Ху Ђинтаом, биће и немачка канцеларка, Ангела Меркел и највиши званичници ЕУ и Међународног монетарног фонда.

После тога Европљани ће имати још један састанак на којем ће бити и премијер Грчке, земље која није чланица Групе 20.

Хитан састанак сазван је након што је финансијски свет протресла одлука грчког премијера Јоргоса Папандреуа да за европски план за финансијско спасавање презадужене Грчке тражи подршку Грка на референдуму.

Самит у Кану требало је да увери партнере из Г20 – САД, Кину, Бразил и друге, да је Европа коначно донела тешке одлуке неопходне да се дужничка криза стави под контролу.

Међутим, након Папандреуовог потеза Европа ће знатно теже уверити партнере из Г20 да је способна да се носи с дужничком кризом и спречи њено преливање на свет.

Дужничка криза приморала је три земље зоне евра – Грчку, Португалију и Ирску, да затраже и добију спасилачке зајмове шаљући истовремено узнемирујуће сигнале ширења на много веће европске економије, попут италијанске и шпанске.

Папандреуово расписивање референдума разљутило је европске званичнике, који покушавају да разумеју мотиве за такав поступак.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле и други званичници су данас позвали Грчку да остане при плану који су договорили еврозона и Медјународни монетарни фонд и да избегне опасну нестабилност, до које би могао довести референдум о споразуму за спасавање те земље.

„Било би од користи ако би што је пре могуће било разјашњено којим путем Грчка жели да иде“, рекао је Шојбле.

Хитном састанку присуствоваће и премијер грчке Јоргос Папандреу. Папандреу ће покушати да придобије разумевање и подршку разгневљених лидера еврозоне, након што је његов кабинет подржао контроверзни референдум о пакету Европске уније за спасавање Атине.

Извор: Бета

Напиши коментар