Аустријски сфоровац: Зиг хајл Босно

Наслеђе не заборављају
Наслеђе не заборављају

Аустријски мировњак у једном кафићу у Сарајеву подигао десну руку у знак нацистичког поздрава

Земаљски суд у Клагенфурту осудио је на годину и по дана једног 20-годишњег Аустријанаца, зато што је за време службовања у мировној мисији у Босни поздравио нацистичким поздравом.

Према речима државног тужиоца Бернхарда Капланера, тај младић је током службовања при аустријском контингенту у мировним снагама у Босни 2010. године, јасно подигао десну руку и поздравио са „Зиг хајл“.

Младић је осуђен на казну од 18 месеци, од чега шест мора одлежати у затвору због кршења закона о забрани величања Трећег рајха.

Још за време службовања у Аустрији, пре одласка у Босну, у мају 2010. године, он је у Аустрији на раме истетовирао нацистичке симболе.

Тако на десној руци има ознаку „АБК“ (Аријевско братство Корушке), а одмах након што је дошао у Сарајево истетовирао је нови нацистички симбол – „Крв и част“, мото хитлерове омладине.

Током прославе једног рођендана, 17. новембра прошле године, у једном кафићу у Сарајеву, он је подигао десну руку и узвикнуо „Зиг хајл“.

Приликом повратка у камп он је, према тужиоцу, вређао једног аустријског војника страног порекла речима „Свињо страна, убићу вас све“ и напао га узвикујући „Хајл Хитлер“.

Пред судом је оптужени рекао да није размишљао када се тетовирао, и одбацио тврдње да је користио хитлеровски поздрав у кафићу, а што се тиче напада на колегу тога се не сећа јер је био пијан.

Такође је рекао да идеолошки нема никакве везе са националсоцијализмом, а појмове „аријевски“ и „Крв и част“ он је истетовирао да би нешто имао.

Такве појмове, како је додао, он сада сигурно не би поново изабрао, већ можда само „крст и инцијале својих родитеља“.

Судија Михаела Санин је истакла, образлажући казну, да војници који се налазе у мировним мисијама представљају „визит карту“ Аустрије, па се због тога морају и примерно понашати.

Извор: Тањуг

Напиши коментар