Дачић: Услов за ЕУ је признање Косова

Дачић проговорио о европским пријатељима, а кад ће Тадић?
Дачић проговорио о европским пријатељима, а кад ће Тадић?

Заменик премијера Србије Ивица Дачић оценио је данас да Србија ни у марту неће учинити значајан искорак ка добијању кандидатуре за чланство у ЕУ јер је, како је оценио, услов за то признавање независности Косова.

„Више да се не лажемо и да не причамо бајке. То се тражи“, рекао је Дачић новинарима након скупа о људској безбедности у организацији Центра за безбедносне студије.

Он је оптужио медјународну заједницу да је изневерила очекивања грађана и оценио да је 2000. године од њих само тражено да се са власти склони Слободан Милошевић и да тада нико није помињао независност Косова.

„Тада нико није спомињао питање независности Косова, а 11 година касније ми не можемо да добијемо ни кандидатуру. Кога сада треба да сменимо или да пошаљемо у Хаг“, рекао је Дачић и додао да није фер да Србија не добије кандидатуру и поред свега што је урадила.

Заменик премијера је подсетио да је Србија сменила Слободана Милошевића, завршила сарадњу с Хашким трибуналом, усвојила Резолуцију о Сребреници, Статут Војводине и упутила извињење свим народима у окружењу, те да није реално да после свега тога не може да добије чак ни статус канидата за ЕУ.

„Ако ЕУ не жели даље проширење, нека онда тако каже“, рекао је Дачић и додао да је за наставак европских интеграција, али је исто тако и за очување националних интереса и достојанства.

Заменик премијера је оценио да је председник Србије Борис Тадић могао сада да добије кандидатуру само да је прихватио да се Косово на регионалним скуповима не представља у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, али да је добро што то није прихватио.

Извор: Бета

Напиши коментар