Иран и САД: Шпијунске игре

Можда су они (Америка) желели да нам поклоне летелицу. Свеједно, ми је сада имамо и анализирамо је", изјавио је Ахмединеџад
Можда су они (Америка) желели да нам поклоне летелицу. Свеједно, ми је сада имамо и анализирамо је", изјавио је Ахмединеџад

Тужилаштво у Техерану подигло је оптужнице против 15 особа за које се сумња да су шпијунирали за САД и Израел. САД траже назад оборену шпијунску летилицу.

„Ти људи су шпијунирали за Сједињене Државе и Израел“, рекао је главни тужилац у Техерану Џафари Долатаби.

Он, међутим, није саопштио идентитет оптужених, нити детаље око хапшења, пренела је агенција АФП.

Ирански званичници су у више наврата објављивали да су ухапсили осумњичене који су шпијунирали за САД, али нису износили детаље о оптужбама.

Администрација председника Обаме упутила је званичан захтев Техерану за повраћај америчке шпијунске летелице, коју је Иран недавно запленио, пренели су медији.

„Ми смо тражили да нам је врате (летелицу). Видећемо шта ће Иран да уради“, изјавио је у Белој Кући председник Обама током заједничке конференције са премијером Ирака Ал Маликијем.

У интервју датом државној телевизији Венецуеле председник Ирана Махмуд Ахмединеџад није рекао ништа што би указало да ће изаћи у сусрет захтевима САД.

„Можда су они (Америка) желели да нам поклоне летелицу. Свеједно, ми је сада имамо и анализирамо је“, изјавио је Ахмединеџад, пренела је агенција АП.

Представници администрације Беле Куће одбили су да коментаришу шта све Иранци могу да науче у проучавању беспилотне стелт летелице.

„Заиста је тешко знати колико су у могућности да извуку информације из делова летелице“, изјавио је министар одбране Америке Леон Панета.

Извор: Тањуг

Напиши коментар