Кркобабић брани ћирилицу

Кад неком желите да честитате Нову годину на ћирилици, морате да пошаљете две или више СМС порука, које би на латиничном писму стале у једну
Кад неком желите да честитате Нову годину на ћирилици, морате да пошаљете две или више СМС порука, које би на латиничном писму стале у једну

Потпредседник ПУПС-а Милан Кркобабић упозорио је данас на све веће потискивање ћирилице и неравноправан третман у Србији и позвао надлежне државне органе и оператере мобилне телефоније да што пре нађу начин да ћирилицу ставе у равноправан положај с латиничним писмом.

„Као један од најдрастичнијих примера гажења националног писма истичем праксу најмање двоструко скупљег тарифирања ћириличних СМС порука путем мобилне телефоније у односу на поруке писане на латиничном писму“, навео је Кркобабић у саопштењу.

У просеку се у Србији за Нову годину пошаље више од 100 милиона СМС порука, а у једну СМС поруку, уколико је пишете латиницом без квачица, стаје око 160 карактера (словних ознака, размака), док уколико пишете на регуларној латиници или на ћирилици може да стане максимално 70 карактера, истакао је он.

„То значи да кад неком желите да честитате Нову годину на ћирилици, морате да пошаљете две или више СМС порука, које би на латиничном писму стале у једну“, навео је Кркобабић, сматрајући да се на овај начин дискриминише матично, национално писмо.
Подсетивши да су Русија и Бугарска одавно решиле овај проблем у корист матичног писма, Кркобабић је оценио да је крајње време да се донесу конкретне мере које ће зауставити све драматичније одумирање ћириличног писма.

Извор: Тањуг

Напиши коментар