Миса за Павелића и сећање на Францетића

Анте Павелић и Адолф Хитлер
Анте Павелић и Адолф Хитлер

У Сплиту је одржана миса задушница (парастос) за усташког поглавника и ратног злочинца Анту Павелић, док су припадници Хрватска чисте странке права (ХЧСП) у Слуњу одржали комеморацију усташком злочинцу и команданту Црне Легије Јури Францетићу.

Како јављају електронски медији, мису за Павелића синоћ је служио свештеник Вјенцеслав Кујунџић, а присуствовало јој је 200-ак мушкараца, чланова ХЧСП-а, али и Хрватске сељачке странке и ХДЗ-а од којих су многи учесници бројних протеста за генерале Готовну или Норца, али и контрамитинга за Сплит Прајд у јуну ове године.

Свештеник који је служио мису рекао је да се „данас баш и не може славити што се хоће“ и да, „како је почело, доћи ће дан када нећемо моћи поменути ни Фрању Туђмана“.

Наставак обреда протекао је по уобичајеној процедури. Мисе за поглавника у Сплиту се већ традиционално одржавају, а иако се Сплитска надбискупија није службено изјашњавала, у црквеним круговима кажу да се миса задушница може служити за било кога, па тако и за Павелића. Због тога се такви верско-политички обреди уприличују на годишњицу Павелићеве смрти.

У реаговањима на мису за Павелића, тпортал.хр је нагласило да је „бизарно да се то догађа у Сплиту, граду који је Павелић не трепнувши, предао на милост и немилост бруталним талијанским фашистима и на тај начин испровоцирао најснажнији антифашистички отпор и партизански покрет у овом делу Европе“.

Индекс.хр назначио је да се мисе за Павелића одржавају на згражање великог дела јавности, којој је миса за поглавника у супротности са цивилизацијским достигнућима.

Иако је у историји остао забележен као изразито негативна појава, Павелић и даље ужива респект поклоника и подршку широких народних маса, и поред тога што је Хрватима довео краља из Италије и за столом се без по муке одрекао Далмације па тако и Сплита, који га се ипак сваке године сети“, истичу на индекс.хр.

Медији су известили и да су 27. децембра чланови ХЧСП-а у Слуњу обележили 69. годишњицу смрти усташког ратног злочинца Јуре Францетића.

Неколико десетина ХЧСП-оваца који су се са транспарентима и заставама с усташким грбом који почиње белим пољем скупили на месту где је стајала спомен плоча Францетићу, растерала је полиција која је легитимисала присутне.

У саопштењу које је након скупа потписао председник ХЧСП-а Јосип Миљак пише да је делегацију странке „шиканирала“ слуњска полиција.

„Полиција је изазвала прави скандал, па је покушала запленити наше службене страначке заставе и уклонити венац, јер је на њима прво бело поље, што је по тој полицији забрањено“, пише Миљак који полицију прозива да тако не ради на „злочиначким партизанским комеморацијама“ и да се „вратила права изворна партизанско-комунистичка власт, за разлику од ХДЗ-овске, друголигашке комунистичке партије“.

„Сад су своји на своме, још само фали црвена петокрака“, пише Миљак.
Францетић је био командант злогласне Црне легије која је водила жестоке борбе с партизанима, али је поубијала на хиљаде српских цивила. Крајем децембра 1942. партизани су му погодили авион који се срушио у селу Мочиле код Слуња, где су га линчовали сељаци.

Партизани су га покушали лечити од повреда како би га заменили за 100 својих руководилаца који су били у Јасеновцу, али је умро.

Спомен-плоча у Слуњу му је постављена 2000. године, али влада Ивице Рачана није учинила ништа да је уклони, па је то 2004. наредио тадашњи премијер Иво Санадер. Млади чланови ХЧСП-овци демонстрирали су против Бајагиног концерта у Карловцу и Ријеци али су окупили врло мали број људи, па је све прошло без икаквог одјека.

Извор: Тањуг

Напиши коментар