Нестала ћирилица на Косову


Ако ми не чувамо своје писмо, ко ће га чувати?
Ако ми не чувамо своје писмо, ко ће га чувати?

Ћирилично писмо на Косову и Метохији је у највећој мери нестало, а његова употреба у јавном животу готово не постоји, оцењује књижевник Живојин Ракочевић.

Ћирилица, као прво и традиционално писмо српске заједнице, готово у потпуности је нестала на Косову и Метохији. Она је дефинитивно избачена из јавне упутребе и може се видети веома ретко”, казао је Ракочевић.

“Осетљивост овог поблема је велика, нарочито зато што се простор Косова сматра седиштем и мајком наше ћирилице и писмености. Овде, на ћирилици, настала су најзначајнија средњовековна дела српске књижевности”, рекао је он указујући на њен значај.

Он сматра да је законски употреба ћирилице није регулисана и да се само у Ахтисаријевом плану једном реченицом каже да заједнице могу “слободно да користе сво језик и писмо, како приватно тако и у јавности”.

“Видљивост ћирилице у јавној употреби задржала се на ознаци, беџу КФОР-а”, рекао је Ракочевић.

Он је истакао да, по питању употребе ћирлице, велику одговорност имају и медији.

“Не постоји ниједан релевантини медијски сајт на Косову на ћирилици, што је посебно драматично и над чим озбиљно треба да се замислимо”, закључио је Ракочевић на дебати у Медија центру у Чаглавици.

Извор: КИМ


Напиши коментар