Никад већи ризик за распад ЕУ

Никада Европа није била толико неопходна и никада није била у толикој опасности
Никада Европа није била толико неопходна и никада није била у толикој опасности

„Никада тако много земаља није желело да се присаједини Европи. Али, никада до сада ни ризик дезинтеграције Европе није био тако велики! Европа се налази у ванредно опасној ситуацији“, изјавио је француски председник Никола Саркози.

Он је на овај начин зазвонио на узбуну – још једном поновивши да `никада није био већи ризик од распада Европе` – уочи самита лидера ЕУ. Учинио је то у Марсеју, обраћајући се лидерима европских партија десног центра. Па подвукао: „Никада Европа није била толико неопходна и никада није била у толикој опасности“.

При том је самит у Бриселу – од којег Борису Тадићу и његовој владиној коалицији најдиректније зависи хоће ли им се ноге наћи над политичком провалијом – отворено назвао и `кључним` и `судбоносним`.

Саопштио је да ће председници и премијери држава Уније покушати да пронађу одговоре на изазове дужничке кризе у еврозони, коју аналитичари описују као („уради или умри“) за земље еврозоне. Нагласио је да ЕУ за то има на располагању `свега неколико недеља`. И признао: да време више не ради за еврозону.

`Одлука о еврозони зато мора да буде донета у најскорије време. Мораћемо да размотримо сва могуће решења за извлачење ЕУ из дужничке кризе.

Многи аналитичари већ увелико баратају проценама типа: `последња шанса Европе`, `еврозона у нокдауну`…

Извор: Факти

Напиши коментар