Нова истраживања Торинске плаштанице говоре у корист њене аутентичности

У Библији је написано да се Исус Христос налазио у плаштаници 40 сати
У Библији је написано да се Исус Христос налазио у плаштаници 40 сати

Група научника из италијанске Националне агенције за нове технологије, енергију и стабилан економски развој објавила је реферат о најновијим истраживањима Торинске плаштанице, изведених у последњих пет година. Њихови резултати могу да поставе тачку у споровима о њеној аутентичности. О детаљима у прилогу Олге Дубицке.

Главно питање истраживања – како је дошло до тога да се појави отисак тела на ланеној тканини, остало је нерешено. И управо то, према реферату, доказује да плаштаница не може да буде средњовековна копија. Научници су истакли хипотезу о томе да се лик на тканини појавио после снажног ултравиолтеног зрачења, при томе толико снажног да до сада у свету не постоји ни један уређај који би могао да генерише зрачење сличне снаге.

Кометар историчара уметности, члана истраживачке комисије Ватикана Јекатерине Синицине-Сантони:

Ватикан сматра да су истраживања Торинске плаштанице у потпуности завршена. Резултати су позитивни: први моменат, плаштаница се датира првим веком после Рођења Христова, она није средњовековна. Други моменат, ми смо доказали потпуно одстуство пигмента, тачније може се говорити да она има нерукотворено порекло. Сви фрагменти које смо пронашли органског су порекла, тачније у датом случају говоримо о крви. Други моменат, контура је резултат осветљења. У Библији је написано да се Исус Христос налазио у плаштаници 40 сати. Истраживања су доказала да се тело које је било у тканини заиста тамо налазило 40 сати. И резултат осветљења, тачније контура коју видимо јесте светлост, и то не ласер: доказали смо да она није ласерског порекла. Може се рећи, како сматра наш руководилац професор Мануела Маринели, да је 95% плаштаница аутентична.

Италијански научници су изјавили да не планирају да се заустављају на достигнутим резултатима и планирају да наставе њено истраживање и покушаје да добију слични одраз људског тела на тканини.

Извор: Голос России

Напиши коментар