Пола Србије због дугова пред судом

Не прође дан а да се широм Србије, на основу извршних судских одлука, не деси бар неколико десетина ”фендовања”
Не прође дан а да се широм Србије, на основу извршних судских одлука, не деси бар неколико десетина ”фендовања”

Јавна комунална предузећа кренула у лов на несавесне платише, да би од њих наплатила дуговања до краја године.

Од 7,1 милион становника колико, према попису, има Србија, скоро половина њих, око три милиона, по овим или оним основама некоме дугује и због тога се суди.

Највећи број спорова односи се на дугове за струју, грејање, комуналије, паркинг, телефонске рачуне…

КАЗНА ЗА БАХАТЕ – ЗАПЛЕНА АУТОМОБИЛА

У Нишу још није било продаја непокретности дужника због неизмирених рачуна, каже директор ЈКП Обједињена наплата Предраг Милачић. Он, међутим, најављује да ће ускоро почети пленидбе аутомобила ”бахатих дужника који за рачуне дугују по неколико стотина хиљада динара, а возе скупа кола и живе у луксузним кућама.”

Ових дана скоро сва јавна комунална предузећа почињу да праве рачунице, пресавијају табак и пишу тужбе. Половина свих дугова направљена је у престоници. Само у Београду, око 1,5 милиона предмета који чекају на извршење односи се на потраживања Инфостана, ЕПС и Телекома.

У целој Србији домаћинства само за струју дугују 41,6 милијарде динара. Београђани, овога пута, нису најгори – дугују око шест милијарди, па је ЕДБ у 2011. тужило око 20.000 људи.

И новосадска комунална предузећа су остала ”кратка” за више од милијарду динара, па се чак и петнаестак станова дужника нашло на лицитацији. Најмањи дуг за обједињене комуналне услуге био је 400.000, а највећи чак милион динара.

Према речима Биљане Лазић из новосадског Основног суда, у овој години било је укупно 56.925 предмета за извршење због неплаћених рачуна. Од тога, највише људи тужио је Телеком – 23.890, па Информатика (обједињена наплата рачуна) – 20.690, Електровојводина – 9.059, Гас – 937, Топлана – 343. У 90 одсто случајева донета су решења о принудној наплати.

У Нишу је су току хиљаде извршења због неизмирених комуналија. До почетка децембра, како кажу у ЈКП Обједињена наплата укупан дуг грађана био је 522.317.802 динара, а укупно утужено дуговање до краја новембра је – 599.858.810 динара. У овој години поднето је 9.590 тужби. Принудном наплатом је наплаћено 43.550.024 динара.

И у Суботици су тамошња Топлана, Суботицагас и Телеком поднели ове године више од 10.000 тужби против несавесних платиша, а у Ваљеву су извршитељи обавили неколико стотина пописа имовине, и обавили тридесетак пленидби.

Не прође дан а да се широм Србије, на основу извршних судских одлука, не деси бар неколико десетина ”фендовања”.

„Током ове године имали смо небројено пленидби. У последња два-три месеца десетак пута је по 10 извршитеља ишло широм града и вршило принудну наплату због неизмирених рачуна. Из станова износимо све што може да се прода – технику, слике, комаде стилског намештаја. Посебно добро се продају кола. Не узимамо само ствари потребне за егзистенцију – лежај, шпорет, фрижидер“, каже Веселин Чуљковић, шеф судских извршитеља Првог основног суда у Београду.

Али, дешава се и да од наплате одустану у последњем тренутку јер потражилац направи договор о репрограмирању дуга, и то најчешће ради Инфостан. До сада нису пленили ниједан стан због неизмирених рачуна, али јесу због ненамирених кредита банкама. Све се чешће стављају и забране на располагање платом или пензијом дужника док не измири потраживања.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар