Синдикалци за референдум о приватизацији ЈКП?

За пет до 10 година водити ратови за воду, па стога синдикати настоје да то "највеће благо које поседује Србија заштите"
За пет до 10 година водити ратови за воду, па стога синдикати настоје да то "највеће благо које поседује Србија заштите"

Синдикат комуналне делатности предао је парламенту 110.000 потписа грађана који су подржали расписивање референдума о приватизацији јавно-комуналних предузећа.

„Уколико Скупштина Србије не буде донела одлуку о расписивању референдума, организоваћемо генерални протест крајем јануара“, казао је председник Самосталног синдиката комунално-стамбене делатности Србије Милан Грујић. Према његовим речима, синдикати нису против уласка приватног капитала у одређене делатности, уколико за то постоји потреба.

Представници синдиката комуналаца најавили су да ће Уставном суду поднети захтев за оцену уставности Закона о комуналним делатностима и јавно-приватном партнерству.

„Залажемо се да одређене делатности, које су незаменљив услов живота – водоснадбевање, одвођење отпадних вода, даљинско грејање, шински и тролебујски превоз и право на достојанствену сахрану буду стопостотно у државној својини“, поручио је Грујић.

Он је додао да ће се за пет до 10 година водити ратови за воду, па стога синдикати настоје да то „највеће благо које поседује Србија заштите“.

„Имајући у види како је деструктивно разрушена привреда Србије, то исто очекујемо, а желимо да се не деси комуналним системима. Желимо да за Србију има наде, да се спасу комунални системи, да радници имају своја радна места“, рекао је Грујић.

Самосталном синдикату комунално-стамбене делатности Србије придружили су се Удружени грански синдикат „Независност“, Удружени синдикат Србије „Слога“ и Асоцијација слободних и независних синдиката.

Извор: Бета

Напиши коментар