Српски „музички динар“ најскупљи

У Србији ће се за музички динар издвајати 9 одсто набавне цене за УСБ
У Србији ће се за музички динар издвајати 9 одсто набавне цене за УСБ

Музички динар по комаду ЦД-а и ДВД-а износиће око 15 одсто набавне цене, а за УСБ девет процената – знатно више него у околним земљама где износи 3-6 одсто.

Представници ИТ индустрије кажу да је ово доказ да су организације за заштиту ауторског права претерале у предлогу за нове таксе.

Јелена Јовановић, секретар Удружења за информатику Привредне коморе Србије, објашњава да 0,70-2,10 динара по комаду носача звука, слике и текста на први поглед не изгледа пуно.

Она наводи да „када се узме набавна цена ЦД-а од 6-7 динара и ДВД-ја 9-14 динара, накнада ће бити око 15 одсто. Царина на ИТ робу је смањена на један одсто, ПДВ са 18 на осам процената, а сада имамо овако високе накнаде, које ће сигурно угрозити пословање многих фирми“.

Поређење накнада

Албанија – нема

Црна Гора – нема

Румунија – 3 одсто набавне цене за све

Бугарска – 5 одсто за ЦД и ДВД

Грчка – 6 одсто набавне цене за све

Турска – мање од 3 одсто за све

Пољска – 1,72 одсто набавне цене за све

Јапан – 1 одсто набавне цене за ДВД

Србија – 15 одсто набавне цене за ЦД и ДВД

Србија – 9 одсто набавне цене за УСБ

Србија – 3 одсто набавне цене за све

Извор: ПКС

Да су накнаде превисоке, додаје она, потврђује и то што ће приходи од накнада на ИТ робу чинити више од 50 одсто укупних прихода Организације музичких аутора Србије – Сокој, Организације произвођача фонограма Србије (ОФПС) и Организације за колективно остваривање права интерпретатора ПИ. У већини околних земаља, како тврди Јовановић, ИТ сектор учествује у приходима сличних организација са око десет одсто.

Владимир Марић, помоћник директора ЗИС-а, каже да је Комисија за ауторска и сродна права једини државни орган надлежан да одлучи о тарифама. „Приликом доношења мишљења Комисија је дужна да утврди да ли је накнада одређена у складу са оним критеријумима који су прописани законом“, истиче Марић.

Он каже да му није познато да је наплата ове таксе било где у свету имала некакав утицај на ИТ тржиште.

Катарина Дамњановић, председница Комисије, објашњава да су разматрали тарифе у региону и Европи и закључили да је предлог у складу са законом.

Увозници и произвођачи ИТ опреме мораће да се спреме на увођење накнаде и на штампаче, скенере и фотокопир апарате. Такса се неће наплаћивати док издавачи не формирају организацију у складу са законом, а то би, како каже Вук Вулићевић, генерални секретар Удружење издавача и књижара Србије, требало ускоро да се деси.

Извор: Блиц

Напиши коментар