Стижу први руски милиони у Србију

Руски возови већ иду српским пругама
Руски возови већ иду српским пругама

Први уговор о модернизацији железничке инфраструктуре из руског кредита у износу од 800 милиона долара требало би да буде потписан до петка.

Реч је реконструкцији пруге Београд – Панчево у дужини од 15 километара, изградњи другог колосека и електрификацији од Панчевачког моста до станице Панчево главна.

Извођење радова вредних око 50 милиона евра почеће у фебруару или марту. Зарубстрој, ћерка фирма руских железница задужена за инфраструктуру на међународном плану, отворила је већ и представништво у Београду.

Тренутно српска и руска страна договарају цену и учешће домаћих предузећа. Осим модернизације пруге Београд-Панчево из руског кредита финансираће се још три пројекта.

То су изградња 68 километара пруге Ваљево-Лозница за брзине од 120 километара на сат, реконструкција пруге на шест деоница Коридора 10 у укупној дужини од око 110 километара и набавка нових дизел-моторних возова руске производње у вредности од 100 милиона долара.

Деонице железничког Коридора 10 које ће бити обновљене из руског кредита су Сопот – Космајски Ковачевац, Винарце – Ђорђево, Врањска Бања – Ристовац, Бујановац – Букаревац, Мала Крсна – Велика Плана, Голубинци – Рума.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар