Вехабије купују српска села у Босни

Упада у очи да су многа села купљена у граничном појасу између Федерације БиХ и Републике Српске
Упада у очи да су многа села купљена у граничном појасу између Федерације БиХ и Републике Српске

Вођа вехабијске заједнице у Бечу Хафиз Мухамед Порча финансира куповину српских и хрватских села по Федерацији БиХ како би у њима оснивали своје шеријатске заједнице

Вехабије су у БиХ, а пре свега на подручју Федерације БиХ од завршетка рата купили преко 300 српских и хрватских села, а све како би основали своје џемате односно нове шеријатске заједнице. Последњи у низу ових примера је српско село Горња Дубница у Калесији. Овде су вехабије покуповале куће и српска имања и основале своју заједницу. Како пише сарајевски недељник „Слободна Босна“ новац за куповину овог, стизао је из Беча у коферима, а обезбедио га је вођа вехабијске заједнице у Бечу Хафиз Мухамед Порча.

– Порча је основао пре неколико година „Унију џемата селафијске даве“, а коју финансира Саудијска Арабија и преко ове организације се новац шаље даље у БиХ, али и цели регион Србију и Македонију а све да се купују имања и села за вехабије – наводи Џевад Галијашевић члан Експертског тима за борбу против тероризма Југоисточне Европе.

Он тврди да се куповина изводи преко адвоката у БиХ и региона, а који су ангажовани из Беча.

Према подацима којима располаже Експертски тим чији је и Галијашевић члан, вехабије су покуповале и места попут Маоче код Брчког, Ошве код Маглаја, два насеља код Завидовића Рујнице и Стог. Такође, парама из Беча купљена су и села на подручју Хаткине њиве као село Језера на граници Федерације БиХ и Републике Српске.

– Упада у очи да су многа села купљена у граничном појасу између Федерације БиХ и Републике Српске. То није добро јер увек постоји опасност да вехабије пређу на подручје РС – наводи Галијашевић.

Што се тиче организације купљених села она су уређена као џемати, са 20 па до 100 кућа.

– Оваквих џемата сада на подруџју Федерације БиХ имате око 730 што је више него алармантан број.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар