Америка Турској препушта улогу локалног хегемона

ЕУ Турцима препушта Балкан као утеху, будући да никада неће бити примљени у чланство
ЕУ Турцима препушта Балкан као утеху, будући да никада неће бити примљени у чланство

Политички аналитичар из Чикага Срђа Трифковић упозорава да је на дјелу систематски покушај званичне Анкаре да обнови улогу Турске као регионалног хегемона, не само на Балкану, већ и у другим регијама које су до краја 19. и почетка 20. вијека биле у саставу Османског царства.

Он истиче да се дјеловање бошњачких политичара, попут члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је рекао да је турски премијер Тајип Ердоган лидер и Бошњака у БиХ, надовезује на иницијативу Анкаре о оснивању „балканског парламента“, која представља један у низу примјера дугорочно осмишљене стратегије повратка Турске на просторе којима је некада владала.

Неоосманизам не значи само обнову турског утицаја у некадашњим вилајетима, нити представља покушај помирења ‘предкемалистичког’ наслеђа са секуларизмом. Неоосманизам, пре свега, означава негацију ‘кемализма’ код куће и самоуверену спољнополитичку стратегију ширења утицаја у три кључна региона – Кавказ и централна Азија, арапски Блиски исток и Балкан„, рекао је Трифковић у интервјуу Срни.

Он је прецизирао да се на Блиском истоку неоосманизам највише показује истицањем ислама као заједничког имениоца, а на територији бившег Совјетског Савеза етно-језичког и културног заједништва, које, такође, подразумијева ислам.

На Балкану имамо спој ових са трећом и кључном компонентом неоосманизма – што је геополитички пројекат стављања европског југоистока у сферу економског, културног и политичког утицаја Турске„, рекао је Трифковић.

Он је подсјетио да је турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу то потврдио изјавом у Сарајеву 2009. године да ће Турска обновити османски Балкан.

Такође, Давутоглу је још 2001. године у делу ‘Стратегијска дубина’ нагласио да би за пројекат као ‘грађевински материјал’ послужило муслиманско становништво балканских регија„, напоменуо је Трифковић.

Он је истакао да Давутоглу Бошњаке и Албанце сматра за два темељна и традиционална ослонца на Балкану, гдје Турска посредством дипломатске, али и неких неформалних мрежа подржава атмосферу у којој долази да тензија и подјела, па чак и сукоба.

Говорећи о ставу великих сила према тренутној политици Турске, Трифковић је оцијенио да САД не представљају проблем да Турцима препусте да на Балкану остварују своје интереса због подударности суштине те политике са америчком.

Он истиче да ЕУ Турцима препушта Балкан као утјеху, будући да никада неће бити примљени у чланство, док Русији одговара партнерски однос са Турском, јер се нада да ће њен утицај на просторима од руског интереса бити противтежа радикалним вехабијама.

Говорећи о рјешавању проблема неосманизма, Трифковић је оцијенио да се одлучно треба супротставити неоосманској ревизији историје и објективно сагледати стање.

С тим у вези, истиче Трифковић, Срби такође треба да буду свјесни да се у перцепцији САД такозвани „западни Балкан“ налази на проширеном Средњем Истоку и да се спољнополитички стратези у Вашингтону и Бриселу већ двије деценије на Балкану удварају стратешким амбицијама природних савезника неоосманизма.

Стратези САД и ЕУ нису свесни да олако стечени балкански `залогајчићи` само разбуктавају вучји апетит Анадолије, утирући пут пре или касније неминовној конфронтацији са све моћнијом, бахато самоувереном Турском, кроз деценију или највише две„, истакао је Трифковић у интервјуу Срни.

Разговарао: Саша Крсман
Извор: Јадовно, Срна

Слично: Поражавајући утицај турских серија у Србији

Напиши коментар