Почиње снимање првог српског филма о паклу Јасеновца

Диана Будисављевић је била Аустријанка, супруга загребачког лекара
Диана Будисављевић је била Аустријанка, супруга загребачког лекара

Глумац и продуцент Тихомир Станић најављује да ће на пролеће почети снимање филма о судбини Диане Будисављевић, жене која је спасла 12.000 деце од усташког ножа

Крајем маја ће, ако све буде текло по плану, пасти прва клапа играног филма о Јасеновцу, дугогодишњег пројекта глумца и продуцента Тихомира Станића. У току је писање сценарија за филм који ће говорити о судбини Диане Будисављевић, жене која је спасла 12.000 деце из пакла Јасеновца.

Станић каже за Пресс да је овај пројекат започео одговарајући на жеље младих људи који су му рекли да би волели да виде филм о највећем концентрационом логору на балканским просторима.
Одрастао сам у том крају, а у време док сам био уметнички директор Народног позоришта Републике Српске млади људи, деца мојих пријатеља, питали су ме зашто нема таквог филма, и ја сам рекао да ћу изгледа ја морати да снимим тај филм – говори Станић.

Без пропаганде

Тихомир Станић каже да је у основи те приче на којој ради већ годинама прича о Диани Будисављевић, жени која је спасла 12.000 деце из пакла Јасеновца. Прича о храброј Аустријанки, супрузи загребачког лекара Јулија Будисављевића, у филму ће бити укрштена са судбином спасене деце и причом сестре која још тражи брата који не зна свој идентитет јер је Озна 1945. године од Диане Будисављевић одузела картотеку деце логораша.

Он је рекао да је схватио да је најбољи начин да се прикаже зло Јасеновца – постављање зла у оштар контраст са добротом:

Фасцинирала ме је велика акција Диане Будисављевић. Она је из чисте доброте ризиковала свој безбедни живот, благостање, све што је имала, да би се супротставила злу. Иако постоје неке сличности овог пројекта са Спилберговом „Шиндлеровом листом“, има и великих разлика. Шиндлера је Израел прогласио за праведника, док је Диана Будисављевић у време када сам почињао рад на пројекту била без малтене икаквог признања – каже Станић.

Он додаје и да филм који говори о Јасеновцу не може и не сме бити пропагандни филм:

То ће бити прича о заборављеној хуманој акцији и само ће јако злонамерни људи моћи да га прогласе за пропаганду. Када се снима филм, чисте намере су гаранција добрих предуслова да пропаганде неће бити. Ја не верујем да је Анђелина Џоли имала намеру да прави пропагандни филм. Међутим, јако је необично, и без преседана, да се пре пројекције неког филма на платну пушта упутство редитељке за гледање филма – рекао је продуцент и глумац.

Диана Будисављевић (десно) са представницима Црвеног крста и децом у Старој Градишци 1942.
Диана Будисављевић (десно) са представницима Црвеног крста и децом у Старој Градишци 1942.

Станић каже да се филм налази још увек у фази идејне разраде и да ни сценарио још није завршен. Паралелно са радом на сценарију, у току је и „сондирање“ потенцијалних спонзора филма, а аутор каже да је свуда наишао на позитиван одзив:

У овом тренутку се још прави сценарио, филм се, такорећи, налази у фази претпродукције. Још нисам званично никоме упутио молбу да материјално помогне филм и уместо тога сам се окренуо стварању повољне опште климе за један такав захтев. Задовољан сам због тога што нико коме сам рекао да ће филм бити снимљен није негативно реаговао на ту идеју, што ми даје веру да ћу успети да га снимим – рекао је Станић.

Кустурица подржао филм

Иако филм није ушао у фазу активне продукције, већ постоје полузваничне најаве да ће његово снимање бити схваћено као прворазредни државни задатак са обе стране Дрине.
Ми желимо још једном да потврдимо изјаве председника Тадића и Додика да је неопходно снимити филм о Јасеновцу. Кад будемо имали зрелу идеју и сценарио и квалитетну глумачку екипу, РС ће у финансирати један такав филм – рекао је раније Антон Касиповић, министар културе РС.

Редитељ Емир Кустурица кратко је казао да подржава снимање оваквог филма.

Потребно је развити слику о Јасеновцу и свакако би било добро снимити тако нешто – изјавио је Кустурица.

Филм о Јасеновцу намерава да сними и Бранко Лустиг, продуцент чији су филмови „Шиндлерова листа“ и „Гладијатор“ овенчани Оскарима. Лустиг је као дете одведен из Осијека у концентрациони логор Аушвиц, а неки његови рођаци завршили су у Јасеновцу.

Држи ме то обећање да пренесем свету шта се догодило – рекао је Лустиг, који је у све то укључио и историчара Славка Голдштајна и књижевника Миљенка Јерговића. Почетак снимања филма најављен је за ову годину.

Извор: Прес

Напиши коментар