Треба спасавати људе, а не банке

Архивска фотографија: протести у Аргентини у јеку економске кризе
Архивска фотографија: протести у Аргентини у јеку економске кризе

Бивши аргентински министар економије Роберто Лавања који је пре десет година извукао своју земљу из дубоке кризе предлаже да Грчка преузме модел Аргентине. Он каже да би се Грчка тако извукла из дугова и кренула напред, и додаје да треба да одустане од економске политике коју јој намеће ММФ.

Пакети строгих мера штедње који се намећу Грчкој нису неопходни, јер постоји опасност да зајам никада не буде враћен, а грчки буџетски дефицит је сада већи него што је био пре прве транше помоћи“, нагласио је Лавања.
Лавања је додао да се таквом политиком спасавају банке, а не народ који је принуђен да враћа кредите за непокретну имовину.

Прва ствар коју је Аргентина тада урадила била је да продужи рокове за исплату дугова грађана, подсетио је Лавања и додао да су им представници ММФ тада рекли да крше суштинска правила капитализма.

Они (ММФ) заборављају да осиромашени људи нису више потрошачи, а тако се не подстиче привредни раст”, каже бивши аргентински министар.

Лавања сматра да је излазак из кризе могућ без решења која намеће ММФ који предлаже “увек исти тип уговора о буџетској политици – смањењу новца који се даје народу – плата, пензија, државне помоћи, али такође и о редукцији јавних радова који омогућавају отварање нових радних места“.

То је “потпуно апсурдно”, наглашио је Лавања објашњавајући да ММФ Грчкој нуди модел по коме се треба свега одрећи у корист банака.

Грчка је, према његовом мишљењу, преокупирана истим економским проблемима са којима се Аргентина суочавала пре десет година – буџетским дефицитом, вртоглавим падом бруто домаћег производа, презадуженошћу, експлозијом незапослености.

Грчка се, сматра Лавања налази у бољој социјалној ситуацији од Аргентине 2001, јер је на институционалном плану, Аргентина била изолована држава, док је Грчка чланица једне од најачих светских економских унија.

Сличност између Аргентине и Грчке, на економском плану је огромна, сматра Лавања и подсећа да је Аргентина у време кризе успоставила фиксни паритет између песа и долара, као и да се Грчка везала за евро, изгубивши тако контролу над својом монетом.

“Када се нека земља налази у безизлазној ситуација, као Аргентина 2001, треба знати променити курс”, нагласио је он и додао да фиксни девизни курс заједничке монете 17 земаља евро зоне различите економске моћи једино и може да доведе до кризе.

Извор: Б92

Напиши коментар