Кина мора имати новца за ратове

Кина има најмногољуднију војску на планети, а њег војни буџет расте двоцифарским процентима последњих година
Кина има најмногољуднију војску на планети, а њег војни буџет расте двоцифарским процентима последњих година

Кина мора повећати способност своје војске да добије „локалне ратове“, изјавио је премијер Вен Ђиабао на отварању Свекинеског народног конгреса.

Само дан након што је Пекинг саопштио да ће повећати годишње трошкове за војску за 11,2 одсто и да ће они износити 106,4 милијарди долара, премијер је нагласио да ће армија „енергично спроводити војне вежбе у условима информационог доба“.

Пред 3.000 делегата Конгреса у Великој палати народа, Вен је у „поруци нацији“ говорио о свим битним питањима привредног и политичког развоја земље у наредном периоду. 

Кинески територијални спорови са суседима међу којима су и Јапан, Јужна Кореја, Филипини и Вијетнам постали су учесталији последњих година, а суседи оптужују Пекинг да је његово понашање све агресивније.

Друга привредна сила света има најмногољуднију војску на планети, а њег војни буџет расте двоцифарским процентима последњих година. Аналитичари на Западу сматрају да су кинески војни трошкови вероватно и већи и да финансирање модернизације оружаних снага није урачунато у буџет.

Извор: Тањуг

Напиши коментар