Кина против „великог полицајца“ САД

САД су изузеле Јапан и 10 земаља ЕУ од финансијских санкција јер су значајно смањиле увоз нафте из Ирана, али су највећи ирански купци нафте Кина и Индија и даље у опасности
САД су изузеле Јапан и 10 земаља ЕУ од финансијских санкција јер су значајно смањиле увоз нафте из Ирана, али су највећи ирански купци нафте Кина и Индија и даље у опасности

Кинески водећи партијски лист напао је америчке санкције, којима се ограничава иранска продаја нефте и којима би Кина могла бити погођена.

Лист наводи да таква једнострана акција није само погрешна него би могла и погоршати ситуацију око иранског нуклеарног програма.

САД су изузеле Јапан и 10 земаља ЕУ од финансијских санкција јер су значајно смањиле увоз нафте из Ирана, али су највећи ирански купци нафте Кина и Индија и даље у опасности. 

Лист Женмин жибао, званични орган владајуће КП Кине, објавио је у коментару да је потез САД погрешан и себичан и да Кина има сва права да увози нафту из Ирана.

Коментар у Женмин жибаоу је објављен под псеудонимом „Џонг Шенг“ што значи „Глас Кине“, који се често користи када се дају погледи листа на спољнополитичка питања.

Једна од наметнутих карактеристика унилатеризма је да нечије властито правило постаје светско правило. Сви морају да поштују то правило, а ако то не раде биће кажњени„, пише лист и додаје да је ранији унилатеризам од стране САД довео ту земљу у блато Ирака и Авганистана.

Због чега је такозвано успостављање реда на таквим местима било споро и неодрживо, а метеж траје и даље?„, наводи се у коментару.

Чињенице су показале изнова и изнова да унилатеризам није начин да се решавају светски проблеми и да ће он компликовати и погоршати ситуацију и неће само смањити пламен него га може чак распламсати„.

Јапан, Кина и Индија, заједно купују скоро половину иранског извоза нафте од 2,6 милиона барела дневно, обезбеђујући пресудна девизна средства тог члана ОПЕК-а.

Међутим, санкције САД и ЕУ на куповину нафте одузеле су Ирану финансијска средства јер су учиниле готово немогућим да се преко банака плаћа увоз, као што су пореметиле и транспорт нафте због тешкоћа банкарског плаћања бродског осигурања. Због тога су домаће цене у Ирану отишле на горе а ријал је изгубио на вредности.

Кина је такође смањила свој увоз сирове нафте из Ирана на пола, у фебруару у односу на децембар, да би извршила притисак на Иран у погледу њиховог спора око уговора, док је повећала куповину од иранског ривала Саудијске Арабије до рекордних количина да би попунила настали мањак.

Извор: Тањуг

Напиши коментар