Конузин: Што ближе ЕУ, Русија даље

Конузин: Улазак Србије у ЕУ довешће до прекида важења билатералног споразума о слободној трговини
Конузин: Улазак Србије у ЕУ довешће до прекида важења билатералног споразума о слободној трговини

Улазак Србије у Европску унију довешће до прекида важења билатералног споразума о слободној трговини са Русијом, каже Александар Конузин.

Конузин, амбасадор Руске Федерације у Србији, наводи да се у том случају може очекивати смањење српског извоза у Русију.

У ауторском тексту за НИН-, Конузин је навео да Русија „разуме тежњу Србије ка квалитативно новом нивоу сарадње са ЕУ“, али жели и да се избегне „наношење побочне штете овим односима због приближавања Бриселу“. 

А такви ризици постоје. Улазак Србије у ЕУ довешће до прекида важења билатералног споразума о слободној трговини. С тим у вези може се очекивати смањење српског извоза за Русију, укључујући и пољопривредне производе„, наводи он.

Конузин каже да је „енергетика витална грана српске привреде и приоритетан правац наше сарадње“.

Рад ЕУ на доношењу одређених регулатива за своје тржиште природног гаса и електричне енергије, познатих под називом ‘трећи енергетски пакет’, противуречи нашем споразуму о сарадњи у сфери нафте и гаса од 25. јануара 2008. године и може довести до компликација у нашој сарадњи“, упозорава он.

Конузин је навео да ће Русија прихватити сваку одлуку српског народа. „Ма како се развијала ситуација, Русија ће наставити најактивнију сарадњу са пријатељском Србијом“, закључио је руски амбасадор у Београду.

Извор: Б92

Напиши коментар